Σε ενωτικό κλίμα και με κριτική σε ήπιους τόνους, με εξαίρεση αυτή του Μάριου Σαλμά, γίνεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Μετά την αρχική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάνω απο 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν τοποθετηθεί μέχρι αυτήν την ώρα.
Ο πρωθυπουργός παραμένει συνεχώς στην αίθουσα, παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των βουλευτών του και παίρνει θέση όπου κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει και να δώσει απαντήσεις.
«Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ».
«Έχουμε χρέος να καθαρίσουμε τον ορίζοντα» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ανοίξει για ιδεολογικά θέματα, και απαντώντας στην κριτική μίλησε για «περί δήθεν στροφής στο κέντρο».
«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, οι ταμπέλες είναι ξεπερασμένες» είπε ο πρωθυπουργός και είπε ότι κάποιοι μιλούν για «δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες».
«Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Όταν μεγαλώνουν τα κλαδιά τότε οι ρίζες είναι καλές και κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης της ΝΔ. «Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού συναισθήματος, με τον φράχτη και τους εξοπλισμούς μας, με τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε» είπε.
Ως προς την καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα».
Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.
Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».
Η κριτική των βουλευτών
Από την πλευρά των βουλευτών εκφράστηκαν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο κ. Σαλμάς άσκησε κριτική για το επιτελικό κράτος και ζήτησε πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
Συγκεκριμένα είπε: «Είμαστε με τους λίγους ή τους πολλούς; Πχ πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41 επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο πολιτικος στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη μας», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό ειναι καλό. Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε . Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», είπε ο κ. Κακλαμάνης.
«Να σου θυμίσω ότι έχω κάνει δεκάδες ομιλίες με αναφορές στη διακήρυξη της ΝΔ. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», απάντησε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι είναι ζήτημα ταυτότητας της παράταξης ο γάμος, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ υποστήριξε ότι η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ιδεολογικό ευνουχισμό.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης.
Μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τι γίνεται στην Γαλλία, είπε από την πλευρά του ο ΓιάννηςΟικονόμου.
Ξεκάθαρες ιδεολογικές λύσεις ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, που εξέφρασε προβληματισμό για το σύνθημα «πάμε μπροστά». Κατά την κρίση του, η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με αλλοίωση της ιδεολογίας.
O βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης ανέφερε χαρακτηριστικά: Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτέλεσμα, αν δεν μπορούν κάποιοι να φύγουν.
Κρινόμαστε στην κοινωνία, όχι από τα excel, είπε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει επιλογή από τη ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνος στόχος για το 2027 είναι η αυτοδυναμία, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε η δεύτερη τετραετία είναι πιο δύκολη, γιατί είναι πιο πολύπλοκα τα ζητήματα και πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Συνοψίζοντας, είπε ότι η παράταξη είναι ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα και δεν τον μεταλλάσσουν . Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς, θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρον που έκανε το ίδιο, είπε και κατέληξε: Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε : χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις …..
Ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας Θάνος Πλεύρης είπε: Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα . Οποίος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του. Ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτες και κυριως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας και όχι πελατειακή οπως συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πλέον πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας
Η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλημίλησε για «φαινόμενα λουδοβικισμού» που στοίχισαν στη ΝΔ. Ή θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ή θα πάμε σπίτι μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα».
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχοςμίλησε σε έντονο ύφος: «Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε.
Ο βουλευτής Αχαϊας Ανδρέας Κατσανιώτηςσχολίασε “άστοχες” συμπεριφορές στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας ότι στοιχίζουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Εστίασε παράλληλα στο ζήτημα της ακρίβειας αλλά και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Κριτική άσκησε και στην επιλογή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών λέγοντας πως “αν θέλουμε τεχνοκράτες ας κάνουμε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.