Με το βλέμμα στην Αφρική, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θερμαίνει τις σχέσεις με τη Γαλλία

 
ga

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 16:19

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να δεσμευτεί για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την Τετάρτη, τονίζοντας τις ευρωπαϊκές ατζέντες αλλά και την επιρροή που μοιράζονται στην Αφρική.

«Η πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, γι’ αυτό και έρχομαι εδώ, αγαπητέ Πρόεδρε, με την διάθεσηνα συνεχίσουμε τη σχέση που έχουμε αλλά να την ενισχύσουμε και να σας πω ότι έχουμε μπροστά μας έναν τομέα συνεργασίας που μπορεί να είναι βαθύτερος και να εξυπηρετεί τους λαούς μας», δήλωσε ο Μοντενέγρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου έγινε δεκτός για γεύμα εργασίας.

«Η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν μια πολύ εγκάρσια, ιστορική εταιρική σχέση, τόσο από διμερή άποψη» όσο και από την άποψη της «δέσμευσης στις αξίες και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από παγκόσμια άποψη στα Ηνωμένα Έθνη» και σε γεωγραφικές περιοχές όπου έχουν κοινά συμφέροντα, «όπως η Αφρική», είπε το Μοντενέγρο στον Μακρόν.

«Εστιάζουμε πολύ και υποστηρίζουμε τις κύριες ατζέντες που έχουμε σήμερα μπροστά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, η παρακολούθηση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και η όλη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Για τον Μοντενέγρο, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει «την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ειδικότερα και θέματα τόσο σημαντικά όσο η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης συνεχάρη επίσης τη Γαλλία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και δήλωσε ότι θα ήθελε να έρθει και να δει την «οργανωτική ικανότητα» της Γαλλίας «εν δράσει», αλλά και να «συνοδεύσει τους Πορτογάλους αθλητές».

Ο Μοντενέγρο υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η πορτογαλική κοινότητα ήταν και εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτη στη Γαλλία και ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για το μήνυμά του για την 50ή επέτειο της 25ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.

Πριν από το γεύμα του με τον Μακρόν, ο Μοντενέγρο επισκέφθηκε την τοιχογραφία «Strates Urbaines» του Πορτογάλου καλλιτέχνη Alexandre Farto (Vhils) στο Gare de Orly, όπου μίλησε σε δημοσιογράφους για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ιδιότητες που δικαιολογούσαν την υποστήριξη της πορτογαλικής κυβέρνησης προς τον σοσιαλιστή: «Είναι επειδή είναι Πορτογάλος, είναι επειδή είναι φιλοευρωπαίος, είναι επειδή μεταφέρει τις αξίες του σεβασμού της ειρήνης, της δημοκρατίας, της πολιτικής και οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον πορτογαλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP.

Μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Μοντενέγρο είπε επίσης ότι έχει «την ικανότητα να χτίσει τις γέφυρες που είναι απαραίτητες μεταξύ των κρατών μελών και ακόμη και μεταξύ ορισμένων διαφορετικών κομματικών-πολιτικών ευαισθησιών».

«Δεν βλέπω κανέναν άλλο σοσιαλιστή στη σοσιαλιστική οικογένεια, ούτε εμπιστεύομαι κανέναν άλλο σοσιαλιστή στην Ευρώπη, για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο», πρόσθεσε.

Ο Μοντενέγρο δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι η υποψηφιότητά του θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Μοντενέγρο είχε ως στόχο την προετοιμασία «των επόμενων προθεσμιών» την επόμενη εβδομάδα και τον καθορισμό της «στρατηγικής ατζέντας» της Ευρώπης και της ασφάλειας, στρατιωτικής, τεχνολογικής και οικονομικής, «μιας κυρίαρχης Ευρώπης, μιας Ευρώπης της απεξάρτησης από τον άνθρακα, μιας Ευρώπης που προστατεύει τα σύνορά της και βοηθά τους συμμάχους της».

«Υπάρχει μια βαθιά σύγκλιση μεταξύ μας, μεταξύ των δύο χωρών, και μια επιθυμία να κάνουμε πράγματα από κοινού», είπε, αναφερόμενος στις «αξίες που συνθέτουν και το ευρωπαϊκό μοντέλο» και επισημαίνοντας ότι στα «διεθνή ζητήματα, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, η συνεργασία αποδεικνύει επίσης την εγγύτητα των συμφερόντων και των αξιών» μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλω να σας πω πόσο πολύ οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι ανθρώπινοι δεσμοί, αμοιβαίας γοητείας και φιλίας, αλλά και πολύ σημαντικοί δεσμοί για την Ευρώπη μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και την ίδια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ