Τριάντα επτά γερμανικές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρο δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet στο οποίο υπόσχονται να συνεχίσουν τη μάχη τους για την ελευθερία του Τύπου παρά τις συλλήψεις των συναδέλφων τους.
Η εφημερίδα αυτή, η οποία αντιτίθεται στο καθεστώς του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είδε τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της, τον Ακίν Αταλάι, τον διευθυντή της Μουράτ Σαμπουντζού και οκτώ άλλους δημοσιογράφους να φυλακίζονται βάσει κατηγοριών για σχέσεις με την κουρδική εξέγερση του PKK και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτός ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Στο κείμενο που δημοσιεύεται από 37 γερμανικές εφημερίδες, μεταξύ άλλων τις Die Welt, Die Zeit και Suddeutsche Zeitung, η σύνταξη της Cumhyriyet υπογραμμίζει πως «εμείς, πολίτες αυτής της χώρας, έχουμε ανάγκη της ελευθερία της έκφρασης, πράγμα απαραίτητο για κάθε δημοκρατική χώρα».
«Η δουλειά μας είναι σκληρή, η πίεση είναι μεγάλη, η απειλή είναι σοβαρή. Όμως τίποτε δεν θα μας σταματήσει», γράφουν σ' αυτό το άρθρο που δημοσιεύεται στα γερμανικά και τα τουρκικά.
Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο με περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ή τουρκικής καταγωγής κατοίκους.
Το Βερολίνο ύψωσε τις τελευταίες εβδομάδες τον τόνο εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα αυξημένη υποστήριξη στην κοινωνία των πολιτών στο όνομα των δημοκρατικών αξιών και υποσχέθηκε ότι θα υποδεχθεί τους δημοσιογράφους, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες που «δεν μπορούν πια να εργασθούν στην Τουρκία».
Ο Στάινμαϊερ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, επανέλαβε τις «σοβαρές ανησυχίες» της χώρας του λόγω των διώξεων που ενορχηστρώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και έχουν στόχο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.