Στις 25 Μαρτίου 1942, στην πρώτη κατοχική επέτειο της Επαναστάσεως του 1821 εναντίον των Οθωμανών Τούρκων, με την Ελλάδα να στενάζει κάτω από μία τριπλή Κατοχή (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων) αποτέλεσε το σημείο όπου η γενιά του 1940-41, συνάντησε τους Ήρωες του 1821!
Για τον ηρωικό τρόπο που γιορτάστηκε αυτή η μοναδική επέτειος από τη νεολαία, και έτσι έμεινε στην ιστορία, γράφει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγος και γνωστός ερευνητής της ιστορίας Γρηγόρης Μπλαβέρης τα εξής:
«Πρώτη επέτειος της Εθνικής εορτής με την Ελλάδα κατεχόμενη. Φοιτητές και μέλη νεοσύστατων αντιστασιακών οργανώσεων διοργανώνουν συγκεντρώσεις για να τιμήσουν το γεγονός. Οι κατοχικές αρχές τις απαγορεύουν. Πάνοπλοι Ιταλοί και Γερμανοί ζώνουν την Πλατεία Συντάγματος με φορτηγά και τεθωρακισμένα για να εμποδίσουν κάθε εκδήλωση εναντίον τους. Οι ομάδες φοιτητών αλλάζουν προορισμό και αντί για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατευθύνονται σε παρακείμενες πλατείες για να στεφανώσουν τα υπάρχοντα σε αυτές αγάλματα. Εξ αυτών, μία, από την οδό Σόλωνος, κατευθύνεται στο Κολωνάκι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Ξάνθου.
Σημαιοφόρος σε αυτήν είναι ο φοιτητής Νομικής Διονύσης Παπαδόπουλος, μέλος της ΠΕΑΝ, δίπλα του ο Τάσος Παναγιωτόπουλος της «Ιεράς Ταξιαρχίας» κι ο Λευτέρης Κωνστανταράκης της ΟΚΝΕ. Δυστυχώς η φωτογραφία αυτή θα διαρρεύσει στον Τύπο από την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου με αποτέλεσμα ο Δ. Παπαδοπουλος να επικηρυχθεί από τους Γερμανούς, να συλληφθεί και στις 7 Ιανουαρίου 1943 να εκτελεστεί μαζί με άλλα τρία μέλη της ΠΕΑΝ, τους Λόη, Κατεβάτη και Σκούρα!»
Επίσης η δεύτερη κατοχική επέτειος της Επανάστασης του 1821, στις 25 Μαρτίου 1943 ήταν μία δεύτερη επέτειος εθνικής ανατάσεως!
«Μετά από αγώνα ενός και πλέον μηνός του αθηναϊκού και πειραϊκού λαού, με ψηφίσματα, απεργίες, διαδηλώσεις, σαμποτάζ, καταλήψεις, κάψιμο δημόσιων κτιρίων (μεταξύ άλλων του πρωθυπουργικού γραφείου και του υπουργείου εργασίας), νεκρούς και τραυματίες διαδηλωτές, οι Γερμανικές Αρχές Κατοχής, ανακαλούν το διάταγμα πολιτικής επιστράτευσης Ελλήνων εργατών (16-45 ετών) για την Γερμανία, ενώ λίγες ημέρες μετά ο δοσίλογος πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος θα παραιτηθεί. Μετά την ματαίωση αποστολής εκστρατευτικού σώματος στο Ανατολικό Μέτωπο, ο ελληνικός λαός, μόνος στην κατεχόμενη Ευρώπη, θα επιτύχει νέα ταπείνωση του κατακτητή και μάλιστα τέτοια ημέρα...
Όταν ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης κι ο Νικηταράς συναντούσαν στο Πάνθεον τους ήρωες του ελληνοιταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης... ΑΘΑΝΑΤΟΙ !»