Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προσανατολίζεται περισσότερο προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για να αποδυναμώσει τους Χούθι, χωρίς όμως να σκοπεύει να τους εξολοθρεύσει πλήρως ή να προκαλέσει ευθέως το Ιράν, διακινδυνεύοντας μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή και την έναρξη μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης, ισχυρίζονται αναλυτές που ρωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο Reuters.
«Η στρατηγική αυτή είναι βιώσιμη, όμως δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει» ισχυρίζεται ο Σεθ Τζόουνς από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα την Ουάσιγκτον. «Στοχευμένα χτυπήματα κατά των Χούθι δεν πρόκειται να αποτρέψουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα» σημειώνει ο ειδικός του αμερικάνικου κέντρου.
Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία έχουν αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν προκαλέσει φόβους για ένα κύμα πληθωρισμού και έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι μαζί με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Γάζα θα συντείνουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα προειδοποιήσεων, ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα άναψε το πράσινο φως για το βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων των Χούθι, όμως οι αντάρτες της Υεμένης συνεχίζουν απτόητοι τις επιθέσεις τους.
Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τους Χούθι, η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε εκ νέου τη σιιτική οργάνωση στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όμως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις για την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη τις επόμενες 30 ημέρες.
Ο Γκρέγκορι Τζόνσεν του Ινστιτούτου Αραβικών Κρατών του Κόλπου σημειώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση κυρίως συμβολική, αφού «θα έχει ελάχιστες ανθρωπιστικές επιπτώσεις και δεν πρόκειται να αποτρέψει καθόλου τους Χούθι από το να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους», όπως σχολίασε στο Reuters.
Παράλληλα, δεν λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι Χούθι καλοβλέπουν την ένταση με τις ΗΠΑ, αφού με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν δημοτικότητα στην Υεμένη, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη θέση τους στη σιιτική συμμαχία του «Άξονα Αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Πηγή: Reuters