Ωραιοποιημένη εικόνα για την επικοινωνία με Μπάιντεν σχετικά με τα F-16 δίνει ο Ερντογάν - Είναι όπως τα λέει;

 
erdogan biden f-16

Ενημερώθηκε: 15/12/23 - 14:20

«Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια εμπεριστατωμένη συνομιλία με τον Μπάιντεν χθες το βράδυ και τα κύρια θέματα αυτής ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τα F-16. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι θετικός σχετικά με τα F-16 και ότι είναι έτοιμος να κάνει κάθε είδους προτάσεις προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής. Πρόσθεσε ότι τόνισαν ότι αποδίδουν σημασία στην απόφασή μας σχετικά με τη Σουηδία.

«Είπε ιδιαίτερα ότι τον ενδιαφέρει η προσέγγισή μας στη Σουηδία και η απόφαση που θα λάβει η Εθνοσυνέλευσή μας. Είπαμε επίσης ότι προσεγγίζουμε με ειλικρίνεια το θέμα της Σουηδίας, αρκεί να ελέγξουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην τρομοκρατία. Πέραν αυτού, εμείς ως Εθνοσυνέλευση έχουμε ήδη περάσει (την πρόταση) από την επιτροπή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως πέρα από τη δήλωση Ερντογάν φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι οι δυο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και της σημασίας να γίνει δεκτή η Σουηδία ως σύμμαχος το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον επί τάπητος τέθηκε και η περαιτέρω ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο αναλυτή Μουράτ Γετκίν , «συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκικής προεδρίας και του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα που δείχνει ότι τα δύο βασικά θέματα συζήτησης χθες ήταν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η κρίση της Γάζας. Η κρίση της Γάζας τονίστηκε στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς και η Σουηδία στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν είναι εκείνος που έκανε το τηλεφώνημα, θεωρώ ότι ξεκίνησε τη συνάντηση με τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ».

Στην ανακοίνωση του Λευκού αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τον Γετκίν η αναφορά αυτή του Μπάιντεν μπορεί να ερμηνευτεί και ως εξής: «Χαιρόμαστε που δεν επιδιώκετε εχθρότητα με την Ελλάδα, αυτό μπορεί να διευκολύνει το ζήτημα της πώλησης των F-16, αλλά πρώτα πρέπει να εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή δεν φαίνεται ωστόσο δυνατόν, προς το παρόν τουλάχιστον, η Τουρκία και οι ΗΠΑ να μπορέσουν να βρεθούν σε μια κοινή συχνότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ