Πατριάρχης Μόσχας και Πούτιν υπέρ του «Ρωσικού κόσμου» και κατά των μεταναστών

 
putin kyrill

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 17:30

Στη λογική ενός επικίνδυνου μίγματος εθνικισμού και ορθοδοξίας έχει εμπλακεί για τα καλά η ρωσική Εκκλησία ακολουθώντας τις επιταγές του Κρεμλίνου.

Ο Πατριάρχης Μόσχας σε απόλυτη ταύτιση με τις απόψεις Πούτιν περί «του ρωσικού κόσμου*»,ανέφερε ότι αυτός στηρίζεται και με την ανέγερση ναών και μονών. “Σήμερα, ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια χτίζονται ενεργά στη Ρωσία και σε άλλες χώρες υπό την κανονική ευθύνη της Ρωσικής Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό είναι πάντα εντυπωσιακό και προκαλεί απροκάλυπτη έκπληξη σε πολλούς πιστούς στη Δύση, όπου οι χριστιανικές εκκλησίες, αντίθετα, κλείνουν και μετατρέπονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε αίθουσες συναυλιών, ακόμη και σε καφετέριες και ακόμη και νυχτερινά κέντρα”.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στο Κρεμλίνο με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του ρωσικού κόσμου», επιτέθηκε στους μετανάστες οι οποίοι αλλοιώνουν τις αρχές της οικογένειας:

“Η μαζική εισροή μεταναστών που δεν μιλούν ρωσικά και δεν κατανοούν σωστά τη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, και επομένως δεν μπορούν και συχνά δεν θέλουν να ενσωματωθούν στη ρωσική κοινωνία, αλλάζει την εμφάνιση των ρωσικών πόλεων, οδηγώντας στην παραμόρφωση ενός ενιαίου νομικού, πολιτιστικού και γλωσσικού χώρου της χώρας”.

Ο Κύριλλος προκειμένου να αποφύγει επικριτικά σχόλια, δήλωσε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εναντίον εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν τίμια στη χώρα. “Αλλά πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα: ούτε το κέρδος που αποφέρουν στους Ρώσους επιχειρηματίες, ούτε η παρουσία ρωσικού διαβατηρίου τους απαλλάσσει από το σεβασμό για τη ρωσική κοινωνία, τον ρωσικό λαό και τις παραδόσεις μας”.

Από την πλευρά του ο Πούτιν ζήτησε από την Εκκλησία και τις θρησκευτικές ενότητες να αναλάβουν το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των επόμενων γενεών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος της οικογένειας που έχει οριστεί το 2024.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε επίσης για τον ρόλο της Εκκλησίας.»Η σχέση , που έχει αναπτυχθεί με την Εκκλησία είναι μοναδική» είπε, ενώ τόνισε ότι “η Εκκλησία δεν μπορεί να χωριστεί από την κοινωνία και από τον άνθρωπο. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Και ως εκ τούτου, τονίζω ξανά τη σημασία της συμμετοχής εκπροσώπων όλων των ρωσικών παραδοσιακών θρησκειών στην εκπαίδευση και την ανατροφή της νεολαίας μας και, φυσικά, στην ενίσχυση των πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών”.

Ενώ ,δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Δύση η οποία όπως είπε διαρκώς ακυρώνει τις “παραδοσιακές κουλτούρες”, εξαίροντας παράλληλα το έργο του Πατριάρχη: “Ξέρω τι ακούραστο έργο κάνετε εσείς, Αγιώτατε, για την πνευματική αναγέννηση της Ρωσίας. Το πόσο σημαντική και βαρύνουσα είναι η θέση σας, θέλω να το τονίσω αυτό. Πόσα κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί, υπό την ηγεσία σας για την υλοποίηση κοινωνικών, φιλανθρωπικών και εθελοντικών προγραμμάτων”.

*Ο «Ρωσικός Κόσμος» νοείται ως αναφορά σε περιοχές, που κατοικούνται από άτομα που είναι ρωσικής εθνικότητας, μιλούν ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη όπως το βόρειο Καζακστάν, τη Λευκορωσία, τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία στη Γεωργία, καθώς και τη Σερβία και το Ισραήλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ