Μετά την απαγωγή 150 ανθρώπων από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της βάναυσης επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ, «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «… πολιτικοί παρατηρητές προσβλέπουν με ελπίδαστην αποστολή Ερντογάν στο Ισραήλ».
«Ο ειδικός ρόλος της χώρας προέρχεται από το γεγονός ότι δεν κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζει τα πολιτικά ζητήματα των Παλαιστινίων», αναφέρει η εφημερίδα. «Όμως, ενώ ο Ερντογάν είχε στο παρελθόν επικρίνει επανειλλημένως τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη διένεξη στη Μέση Ανατολή, τώρα είναι εμφανώς συγκρατημένος. Είναι σημαντικό να 'δράσουμε με σύνεση', κάλεσε τις δύο πλευρές.»
«Ωστόσο τα πραγματικά κίνητρα του προέδρου γίνονται σαφή μόνο αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη αλλαγή του στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει η HB. «Μετά από χρόνια στρατιωτικών επιδείξεων ισχύος, τώρα ενδιαφέρεται και πάλι να προσεγγίσει τη Δύση και τους γείτονες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, η Τουρκίακαι το Ισραήλ αποφάσισαν πρόσφατα να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από χρόνια διαμάχη.»
«Με τη νέα του διπλωματική πρόταση, ο Ερντογάν προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή χωρίς να ρισκάρει επενδυτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους σεΐχηδες στην Αραβική Χερσόνησο. Εάν καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στην εκτόνωση της ισραηλινής κρίσης, θα βελτίωνε αισθητά την εικόνα του στην Ουάσιγκτον», αναφέρει η Handelsblatt.
«Μετά την επίθεση της Χαμάς, πολλοί φοβούνται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν απέτυχε με την πολιτική του για τη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή περισσότερο από ποτέ και ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό - και, όπως και με τη συμφωνία σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιεί μια γεωπολιτική κρίση για να επεκτείνει τη δική του επιρροή», καταλήγει η εφημερίδα.