Η οικονομία, αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση, και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ με τις καταστροφές στην Θεσσαλία, να αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει στις 20:00 ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο θα κινηθεί σε δύο συγκεκριμένους άξονες, με τις οικονομικές εξαγγελίες, θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν το «παρών» υπουργοί του οικονομικού και παραγωγικού χαρτοφυλακίου. «Όσοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία τους», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Ομιλία με δύο βασικές πτυχές
Το πρώτο σκέλος της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εστιασμένο στην παρούσα συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει χαρακτήρα απολογιστικό, χαρακτήρα ανάπτυξης των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Θα αναφερθεί στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών, στην αρωγή των Βρυξελλών που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις με την ευρωπαϊκή ηγεσία στο Στρασβούργο, στο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εθνικοί πόροι. Κυρίως όμως, στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, με πλάνο προσαρμοσμένο στις δύσκολες καταστάσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:
- Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
- Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.
- Αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
- Ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δις ευρώ.
- Ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair).
- Προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Ενίσχυση της υποδομής της Υπηρεσίας «112».
- Αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών.
Επί τάπητος είναι και το σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, όταν αυτό απαιτείται (με τις πληροφορίες να μιλούν για «πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιχειρησιακά» όσον αφορά σε θέματα διάσωσης & κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας).
Ενώ σχετικά με το λεγόμενο «πράσινο τέλος», που θα κατευθύνεται στο αποθεματικό του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παραμένει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα «ειδικό τέλος» που όμως δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει να δούμε πώς θα εξειδικευτεί από τον πρωθυπουργό (εάν θα έχει υποχρεωτικότητα και εάν θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα ή π.χ. σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους τζίρους).
Ενδιαφέρον έχει και η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης (θα απαιτηθεί ωστόσο συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση). Είναι πάντως δεδομένο ότι πλέον θα μιλάμε για συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιβράβευση ή «πέναλτι»).
Δεύτερο σκέλος της σημερινής πρωθυπουργικής ομιλίας θα είναι εστιασμένο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει παρεμβάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες. Αδυναμίες που μας κρατούν σε απόσταση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα και βάζουν φρένο σε αυτό που ο ίδιος όρισε ως πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων», επισημαίνουν.
Στην πρώτη γραμμή, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν:
- Οι αλλαγές σε όλους τους τομείς του Κράτους.
- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
- Η Δικαιοσύνη. Με αλλαγές που θα έχουν στόχο την επιτάχυνση της απονομής και τα αναχώματα στην ατιμωρησία.
- Η επόμενη ημέρα στον τομέα της Υγείας.
- Η νέα σελίδα στην Παιδεία.
Όπως είναι αναμενόμενο, η καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο δημιουργεί νέα δεδομένα, χαμηλώνοντας το οικονομικό καλάθι της ΔΕΘ. «Με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία εξετάζουμε τους διαθέσιμους πόρους και πού αυτοί θα κατευθυνθούν», είναι το σήμα παραγόντων της κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ.