Προς διχασμό οδηγείται η Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων. Πριν από λίγες μέρες ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος τάχθηκε κατά των ταυτοτήτων παρά την απόφαση της ΔΙΣ να προτρέπει τους πιστούς να ακούνε τη Σύνοδο χαρακτηρίζοντας "αθεολόγητα" τα συλλαλητήρια.
Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το συλλαλητήριο που έγινε στο Σύνταγμα για τις ταυτότητες τόνισε: «Η Ιερά Σύνοδος με ένα κείμενο ρεαλιστικό και ξεκάθαρο τρόπο είπε ποια είναι η στάση της εκκλησίας απέναντι σε αυτές τις νέες ταυτότητες. Το ζήτημα δεν είναι ούτε θεολογικό, ούτε εκκλησιολογικό, ούτε εκκλησιαστικό, ούτε θέμα που έχει να κάνει με την πίστη των ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο. Αποτελεί ένα δημόσιο έγγραφο και κάθε φορά το κράτος ορίζει ποια θα είναι αυτή η λειτουργία και η μορφή του δημοσίου εγγράφου και για το οποίο η εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο να πει τίποτα. Το αν υπάρχουν προβλήματα ατομικών ελευθεριών η προσωπικών δεδομένων δεν είναι θέμα της εκκλησίας να το λύσει».
Ο κ.Χρυσόστομος αναρωτήθηκε «αν έχουμε το δικαίωμα τα ιερά σύμβολα να τα χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο, να τα εκκοσμικεύουμε και να τα κατεβάζουμε σε επίπεδο κομματικής και πολιτικής χρήσης, ακόμα και τις ακολουθίες; Αυτός είναι ο σκοπός του σταυρού και της εικόνας για τη ζωή των πραγματικών χριστιανών; Νομίζω ότι έχουμε χάσει την πορεία μας και το στίγμα μας. Δεν καταλάβαμε από την πανδημία ότι υπάρχουν κάποια πολιτικά μορφώματα τα οποία χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου για να εδραιωθούν μέσα στην πολιτική ζωή της χώρας; Πόσο δηλαδή πρέπει ακόμη αυτή η πατρίδα να ταλαιπωρηθεί από τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις που δεν βοηθούν πουθενά».
Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των θεομηνιών υποστήριξε πως «ήδη έχει κινητοποιηθεί (η Εκκλησία) και ο αρχιεπίσκοπος μέσω των κοινωνικών δομών της και έχει αποστείλει τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα στις μητροπόλεις οι οποίες δοκιμάζονται στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ήδη οι άλλες μητροπόλεις έχουν ενεργοποιηθεί για να μαζέψουν τρόφιμα, ξηρά τροφή, κλινοσκεπάσματα και νερό που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».
Ανέφερε δε οτι «η μητρόπολη Μεσσηνίας έχει ήδη αποστείλει δεκαπέντε τόνους νερό και θα φύγουν σήμερα και άλλοι τόνοι διότι πρέπει να ενισχύσουμε τους ανθρώπους πάντα μέσω των ιερών μητροπόλεων. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα γεγονότα τα οποία ζούμε», σημείωσε.
Ακολούθως υπογράμμισε πως η εκκλησία έχει δύο πράγματα: «Πρώτον, έχει οργανώσει δομές τέτοιες που μπορεί να ανταποκρίνεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της σε όλες αυτές τις ανάγκες και δεύτερον, έχει ένα έντονο δίκτυο εθελοντών οι οποίοι εμπιστεύονται την εκκλησία και μια εκκλησία που ανταποκρίνεται σε όλα αυτά, χωρίς να ζητάει τίποτα και χωρίς να εκθέτει κανέναν».
Πρόσθεσε δε πως «οι τοπικοί μητροπολίτες από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να απαλύνουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων και επιπλέον να τους συμπαρασταθούν ψυχικά και πνευματικά γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ένα στήριγμα. Παράλληλα, οι κληρικοί στις ενορίες τους κάνουν και αυτό το έργο εκτός από όλα τα άλλα έργα».
Για την αποκατάσταση των ζημιών, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έριξε το μπαλάκι και στην Ευρώπη, σημειώνοντας πώς, «πρέπει να καταλάβει και εκείνη τον κοινωνικό της ρόλο και τον ρόλο της αλληλεγγύης που πρέπει να δείξει».