H αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας εδώ και δεκαετίας είναι το μεγάλο ζητούμενο για κάθε αρχιεπίσκοπο. Μετά τον Σεραφείμ Χριστόδουλος και Ιερώνυμος προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν φορέα επενδύσεων αλλά στην πορεία η όποια προσπάθεια ακυρώθηκε. Ο μακαριστός Χριστόδουλος το 2005 αποφάσισε να συστήσει μία ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΝΟΕΕ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δυστυχώς η επιβαρυμένη του υγεία και η κοιμησή του δεν του επέτρεψε να υλοποιήσει το σχεδιό του για την αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων.
Ο Ιερώνυμος που τον διαδέχτηκε εγκατάλειψε το σχέδιο του Χριστόδουλου.Στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου τον Οκτώβριο του 2009 είχε υποστηρίξει τη συνεκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας υψηλής αξίας με το κράτος και είχε μάλιστα πάρει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο με πρωθυπουργό τον Γ.Α .Παναδρέου για να προωθήσει το δικό του σχέδιο.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια .Έγινε πρωθυπουργός ο Σαμαράς και το 2013 ιδρύθηκε δια την η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (Ε.Α.Ε.Α.Π. Α.Ε.).
Το θέμα πάγωσε για μια ακόμη φορά και το 2018 ο αρχιεπίσκοπος με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφάσισαν να συνεργαστούν για την αξοποίηση ακινήτων μεγάλης αξίας όπως το όμορον με το γήπεδο του «Παναθηναϊκού» οικόπεδο, το οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτου, 3.500 στρέμματα, που περιβάλλουν την Ι. Μ. Πεντέλης, η έκταση στο Σχιστό Περάματος, τα 83 στρέμματα του Ορφανοτροφείου πλησίον του Αστέρος Βουλιαγμένης, τα 1.200 στρέμματα στην Βάρκιζα στην περιοχή Φασκομηλιά κ.α.
Εκτός από την ΕΑΕΑΠ, φορείς που ορίστηκαν υπεύθυνοι για τη όλη διαδικασία ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και η εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο».
Στην εταιρεία ΕΑΕΑΠ μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο. Το 50% των εσόδων, που θα προκύπτουν από την λειτουργία της θα εισφέρεται εις το κράτος, ενώ το άλλο 50% θα διατίθεται για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Και αυτό το σχέδιο ναυάγησε μετά την άρνηση της Συνόδου να αποδεχτεί το σχέδιο αξιοποίησης.
Στις "μακέτες" το όνειρο του Ιερώνυμου για επενδύσεις στο Σχιστό.
Η συνέχεια ακόμη χειρότερη καθώς ενα ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο της Εκκλησίας βούλιαξε πριν ακόμη ξεκινήσει. Πρόκειται για το " Τhe Green Σχιστό" .Επρόκειτο για το πλέον εντυπωσιακό έργο που είχε σχεδιάσει η Εκκλησία το οποίο προέβλεπε σημαντικές επενδύσεις για την ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο , στο σχιστό, παρουσιάστηκε το σύνολο των επενδύσεων παρουσία του Ιερώνυμο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις τα έργα τα οποία είχε σχεδιάσει η ΕΚΥΟ εγκαταλήφθηκαν.Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο ίδιος αρχιεπίσκοπος ιερώνυμος ανακοίνωση το τέλος της "επένδυσης". Eισηγήθηκε δε την διάλυση της της ΑΕ που είχε προς τούτο συστήσει η Εκκλησία μέσω της ΕΚΥΟ. Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από καιρό , και μάλιστα τις τελευταίες μέρες αποσύρθηκαν από τους χώρους στάθμευσης του κτιρίου των κεντρικών υπηρεσιών της Εκκλησίας όλες οι μακέτες που είχαν τοποθετηθεί.
Το μήνυμα περί εγκατάλειψης της επένδυσης είχε στείλει η ίδια η ΔΙΣ πριν από μήνες όταν αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει με 1.700.000 εκ. ευρώ την μελέτη ωρίμανσης την οποία θα εκπονούσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα μέλη της ΔΙΣ δεν πείστηκαν οτι πρόκειται για μια επένδυση η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί και αρνήθηκαν να εγκρίνουν το κόστος της μελέτης.
Το όλο σχέδιο ήταν του διευθυντή της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) π.Νικόδημου φαρμάκη , ο οποίος προχώρησε τις διαδικασίες με τις ευλογίες του Ιερώνυμου.Ο π.Νικόδημος είχε αφιερώσει χρόνο και κόπο για τη συγκεκριμένη επένδυση η οποία ναυάγησε πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Για πολλούς ο βασικός λόγος είναι οτι ο ίδιος ο Ιερώνυμος δεν πίστευε σε αυτή την επένδυση, ενώ πολλοί μητροπολίτες αδυνατούσαν να κατανοήσουν τα έργα τα οποία προβλέπονταν στο σχέδιο "Νικόδημου".
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αρχικό σχεδιασμό Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επεδίωκε την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων προτείνονταν να δημιουργηθεί σύγχρονο κέντρο logistics με καθετοποιημένο ρομποτικό σύστημα διεθνών προδιαγραφών, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του οποίου θα είναι υπόγειο χωρίς να είναι ορατό.Ενώ ,θα δημιουργούνταν 10.000 θέσεις εργασίας.
Οι λόγοι που αποτυγχάνουν όλες πι προσπάθειες οφείλονται κυρίως στο γεγονός οτι σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων ,η Σύνοδος δεν είναι ευέλικτος φορέας , ενώ αρνείται να χρηματοδοτήσει μελέτες.
Την ίδια στιγμή οι δήμοι αντιδρούν στην όποια αξιοποίηση με αποτέλεσμα όλα να είναι μετέωρα. Επί της ουσίας η Εκκλησία επιδιώκει ο μέγιστο κέρδος χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.