Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα» που άναψε φωτιές σε Βάρη, Γραμματικό και Άνδρο

 
keraunoi-foties

Ενημερώθηκε: 26/08/23 - 13:13

Σήμερα καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα με επίκεντρο την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει εστίες πυρκαγιών. Στην Αττική μόνο, τα ξημερώματα μεταξύ 05.30 - 06.30 ξέσπασαν 270 κεραυνοί. 

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «ξηρή καταιγίδα», δηλαδή έχουμε κεραυνική δραστηριότητα χωρίς βροχή.

Στο φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» φαίνεται πως αποδίδονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Βάρη, Γραμματικό και Άνδρο.

Ειδικότερα, «ξηρή καταιγίδα» είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2,5 mm). Όλη η βροχή – ή έστω η περισσότερη – εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι «ξηρές καταιγίδες» εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Ακόμα, η βάση των νεφών των «ξηρών καταιγίδων» βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2.500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια «ξηρή καταιγίδα» περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα πεδινά είναι πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά – που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας – είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

(Στην κεντρική φωτογραφία, με άσπρο χρώμα είναι οι νέοι κεραυνοί πριν 20’, με κίτρινο πριν 45-50’, με κόκκινο πριν 100-140’)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ