Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας την αμετάβλητη στάση της συμμαχίας μετά από σχόλια αυτή την εβδομάδα από έναν ανώτερο συνάδελφό του.
«Είναι οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που μπορούν να αποφασίσουν πότε υπάρχουν συνθήκες για διαπραγματεύσεις και που μπορούν να αποφασίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια είναι μια αποδεκτή λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Μιλώντας σε συνέδριο στη νορβηγική πόλη Arendal, πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Η δήλωση ακολούθησε τις παρατηρήσεις του επικεφαλής του επιτελείου του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, Στίαν Γιένσεν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία μπορεί τελικά να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Γιένσεν δήλωσε στη συνέχεια ότι μετάνιωσε για τα σχόλιά του.
«Το μήνυμά του (σ.σ. του Γιένσεν), και το οποίο είναι το κύριο μήνυμά μου, και το οποίο είναι το κύριο μήνυμα του ΝΑΤΟ, είναι, πρώτον, ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη - υποστηρίζουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία όταν «τα μέλη συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» και ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πορεία ανεξάρτητα από τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ενώ το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ήταν καλό, θα ήταν ιδανικό εάν το Κίεβο είχε λάβει μια άμεση πρόσκληση να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα έχουν εκπαιδευτεί από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου και η Ουκρανία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες όπλων καθώς πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Πηγή: Reuters