Ανδρουλάκης Λοβέρδος, δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα - Το παρασκήνιο, η παραίτηση και το σχόλιο

 
LOVERDOS ANDROULAKIS

Ενημερώθηκε: 05/07/23 - 14:22

Σε ένα λιτό σχόλιο προέβη η Χαριλάου Τρικούπη, μετά την γνωστοποίηση της αποχώρησης του κ. Λοβέρδου.

«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», ανέφεραν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τον Τύπο.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι η επιστολή παραίτηση του κ. Λοβέρδου έφτασε με τον αστυνομικό του, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωσή του στον Τύπο. «Δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε θέση υπόψιν του τις ενστάσεις του για τις πολιτικές του ΠαΣοΚ».

Στο ερώτημα αν ο κ. Λοβέρδος είχε συζητήσει τις υποσημειώσεις του για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές, με κορυφαία στελέχη του Κινήματος ή στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η απάντηση είναι «όχι».

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε την παραίτησή του από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την ιδιότητα μέλους του κόμματος. Μια κίνηση που βαραίνει το κλίμα καθώς είχε προηγηθεί και η έντονη αντίδραση του Χάρη Καστανίδη στην απόφαση του Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αλλά και διεκδικητής της ηγεσίας στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, έστειλε επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη εκθέτοντας τους λόγους της παραίτησής του, τους οποίους περιγράφει ως «αμιγώς πολιτικούς».

Πάντως η αποχώρηση Λοβέρδου αιφνιδίασε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως και το χρονικό σημείο που επέλεξε να παραιτηθεί. Και αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες υπήρχε μια έντονη φημολογία που έφερε τον κ. Λοβέρδο να αποτελεί μία επιλογή για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η φημολογία αναπτύχθηκε ερήμην της Χαριλάου Τρικούπη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, για πρώτη φορά από το 2000, καθώς ήρθε δεύτερος σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, πίσω από τη Μιλένα Αποστολάκη.

Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Οι σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ανδρέα Λοβέρδο τους τελευταίους μήνες δεν ήταν ιδιαίτερα «θερμές». Και αυτό, στην τελική ευθεία των εκλογών, δεν ήταν κοινό μυστικό μόνο εντός των πράσινων τειχών.

Ενδεικτικό είναι οι αιχμές που άφησε ο κ. λοβέρδος πριν τις κεκλογές για την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» που προέτασσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνοντας σε τρίτο πρόσωπο για την πρωθυπουργία, ως προϋπόθεση για πιθανή κυβερνητική συνεργασία όπως και η δηκτική απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε σχολιάσει τότε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη σε αυτό το σχόλιο ήταν ενδεικτική ενός ιδιαίτερα κακού κλίματος: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».

Μία από τις διαχρονικές ενστάσεις του κ. Λοβέρδου για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τον απομακρύνει από τον χώρο του Κέντρου. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται και στην επιστολή που έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Γεγονός όμως είναι ότι η παραίτηση έρχεται σε μία φάση γενικότερων ανακατατάξεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι η αποχώρηση σημαίνει και αποστρατεία Λοβέρδου.

Οι εσωκομματικές κόντρες

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας με το αρκτικόλεξο «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.» (που διαβάζεται και Ρήξη) από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ