Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία συμμετείχαν Υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις κατά των ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, καθώς και των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών.
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CICONIA ALBA», αφορά σειρά δράσεων, που υποστηρίχθηκαν από τη Europol και πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 10 μέχρι και 16 Οκτωβρίου 2016. Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 24 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και αξιοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.
Από το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού της Europol, Αξιωματικοί του Οργανισμού, Αξιωματικοί - σύνδεσμοι και εθνικοί εμπειρογνώμονες των χωρών που συμμετείχαν, σε συνεργασία με ειδικούς από άλλους διεθνείς εταίρους, επεξεργάζονταν συνεχώς τις εισερχόμενες πληροφορίες και ενημέρωναν όσους ασχολούνταν με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 386 άτομα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,38 τόνοι κοκαΐνης και αναγνωρίσθηκαν 529 θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε 449 νέες έρευνες.
Η Επιχείρηση «CICONIA ALBA», επικεντρώθηκε στους τομείς - προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και συγκεκριμένα: εμπορία ανθρώπων, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης, διακίνηση πυροβόλων όπλων, πλαστά εμπορεύματα, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και φορολογικές απάτες (MTIC-Missing trader intra-community fraud), οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Οι δράσεις υποστηρίχθηκαν, επίσης από τη Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την Εσωτερική Ασφάλεια (COSI).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 10 έως 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε δράση σε 189 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου.
Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 43 χώρες, 83 εταιρείες, 75 αεροπορικές εταιρείες και 8 ταξιδιωτικά γραφεία και 189 αεροδρόμια. Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και η πρωτοβουλία Perseuss, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί Eurojust και Frontex, ενίσχυσαν με εκπροσώπους τους 20 αεροδρόμια της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν 350 ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές και απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε 193 επιβάτες.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της Κοινής Αστυνομικής Επιχείρησης, όπως αναλύεται παρακάτω:
Καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών
Η συμμετοχή της χώρας μας στη δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της χώρας μας.
Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου (fraud notifications).
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά 29 ειδοποιήσεις για 39 επιβάτες, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων με χρήση πιστωτικών καρτών, των οποίων τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί.
Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ρόδου «Διαγόρας», Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης» και Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και οδήγησαν στη σύλληψη 10 ατόμων για απάτη και παράβαση των διατάξεων του «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» και στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος επιπλέον 10 ατόμων, που δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης, για τα ίδια αδικήματα.
Αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών
Η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των σημείων εισόδου - ελέγχου (χερσαία σύνορα, κεντρικό λιμάνι, κεντρικά και περιφερειακά αεροδρόμια) στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».
O ι επιχειρησιακές δράσεις συντονίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά τη διάρκεια τους αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και συναρμόδιες τελωνειακές Αρχές.
Από τις μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχθηκαν συνολικά 101 φορτηγά αυτοκίνητα προερχόμενα από την Τουρκία, 582 άτομα, 64 δέματα, 18 χώροι αποθήκευσης και διαμετακόμισης δεμάτων και τρία εμπορευματοκιβώτια ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ και 596 συσκευασίες καπνού.
Καταπολέμηση της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης
Συντονιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δράση είχε η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Σάμου και Αλεξανδρούπολης καθώς και των Αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο στάδια, αφορούσαν σε ελέγχους εντός και εκτός χώρων συγκέντρωσης μεταναστών καθώς και στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, διαμέσου συνοριακών σημείων ελέγχου.
Ειδικότερα, το διάστημα 10 έως και 16 Οκτωβρίου 2016 στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τρεις Σύροι ως διακινητές, απετράπη η έξοδος σε 10 Σύρους και δύο Αλβανούς, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 26 ταξιδιωτικά έγγραφα.
Παράλληλα, το διάστημα 12 και 13 Οκτωβρίου 2016, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο και Αλεξανδρούπολη που οδήγησαν στη σύλληψη ημεδαπού, για χορήγηση γνήσιων εγγράφων άλλων ατόμων και απετράπη η έξοδος σε έναν Πακιστανό και έναν Ιρακινό, ενώ κατασχέθηκαν δύο ταξιδιωτικά έγγραφα.
Οι κοινές αστυνομικές δράσεις της επιχείρησης « CICONIA ALBA », έρχονται να προστεθούν στις επιτυχημένες « Επιχείρηση Αρχιμήδης » και «Blue Amber» των δύο περασμένων ετών, κατά τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία επίσης συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης και της απάτης, με χρήση πιστωτικών καρτών, τελούμενης μέσω διαδικτύου.
Σχετικά Θέματα:
Δείτε πώς προσβάλλεται το κινητό σας από κακόβουλα λογισμικά (ΒΙΝΤΕΟ)