Για τρεις μέρες η Αθήνα θα είναι το επίκεντρο της Άμυνας παγκοσμίως χάρη στην έκθεση DEFEA 2023, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της

 
DEFEA 2023

Ενημερώθηκε: 09/05/23 - 13:45

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το επίκεντρο της Άμυνας παγκοσμίως θα είναι η Αθήνα από σήμερα και για τρεις ημέρες, χάρη στη διεθνή έκθεση αμυντικών εξοπλισμών DEFEA 2023 της οποίας οι πύλες ανοίγουν αύριο 346 εκθέτες από 28 χώρες και επίσημους επισκέπτες και αντιπροσωπείες από άλλες 77 χώρες, που για άλλη μία φορά διοργανώνεται από τη Rota Exhibitions.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Υπάρχει μία φημολογία, η οποία δεν έχει εισέτι επιβεβαιωθεί, ότι στα εγκαίνια μπορεί να παραστεί (ή να περάσει στη διάρκεια της πρώτης ημέρας, αναλόγως του βεβαρυμένου προεκλογικού προγράμματός του) και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός γιατί η τελετή συμπίπτει με προεκλογική περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου δε γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι αυτοί που έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τις αμυντικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με τα περισσότερα από 170 εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν συμβασιοποιηθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, κατά την περασμένη τετραετία από το καλοκαίρι του 2019 ως σήμερα και προχωρούν κανονικώς.

Στη Διεθνή Έκθεση για την άμυνα και την ασφάλεια DEFEA 2023 συμμετέχουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες έχουν προσκληθεί και με σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία επισκεπτών από 77 χώρες.

Μετά τα εγκαίνια ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Νικόλαο Χαρδαλιά, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα επισκεφθεί τόσο τα περίπτερα των ελληνικών βιομηχανιών, κρατικών και ιδιωτικών, όσο και τις διεθνείς συμμετοχές.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τη φετινή DEFEA είναι ότι κατά τη διάρκειά της οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η ενίσχυση διμερών και συλλογικών σχέσεων, οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία με τους επίσημους προσκεκλημένους της DEFEA, ομολόγους τους από φιλικές και συμμαχικές χώρες, αλλά και επικεφαλείς διεθνών οργανισμών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Έκθεση διαμορφώνει το ιδανικό περιβάλλον για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων επί όλων των καίριων ζητημάτων της επικαιρότητος των διακρατικών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής η οποία υποστηρίζεται από την στρατιωτική διπλωματία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη DEFEA αναμένεται εντυπωσιακή η παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με εταιρείες που έχουν σημαντική συμβολή στη διατήρηση και συνεχή αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Από την πλευρά τους οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες θα έχουν την ευκαιρία να θεμελιώσουν και να επεκτείνουν διεθνείς συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακούς και δοκιμασμένους προμηθευτές των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδος, ενώ θα «τρέξουν» προγράμματα συμπαραγωγών και μεταφοράς υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας, που θα συζητηθούν και θα διαμορφωθούν στην DEFEA 2023, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικώς στην επιδιωκόμενη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ