Έπειτα από την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε εντόνως για την τοποθέτησή του αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν.
«Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην αναμειχθεί στη σύγκρουση για την Ταϊβάν, μιλώντας σαν μαριονέτα της κινεζικής προπαγάνδας», σχολιάζει καυστικά το περιοδικό Spiegel. «Η κινεζική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να το θέσει πιο κομψά. Η διαίρεση της Ευρώπης και των Η.Π.Α. αποτελεί στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας εδώ και χρόνια. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μακρόν χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως "εγκεφαλικά νεκρό", κάτι που αποδείχθηκε απολύτως λανθασμένη εκτίμηση. Τώρα, σχεδόν ενεργεί ο ίδιος σαν "εγκεφαλικά νεκρός" στην πολιτική του απέναντι στην Κίνα».
Το γερμανικό μέσο τονίζει ακόμη πως «για ακόμη μια φορά, ας ειπωθεί το ακόλουθο προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο στον Μακρόν: η Ταϊβάν είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη. Εάν η Κίνα εισβάλει στο νησί, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε σαν να πρόκειται για μια μακρινή σύγκρουση κάπου στην Ασία. Η Κίνα και οι Η.Π.Α. θα βρεθούν τότε αντιμέτωπες, σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Και, από οικονομικής άποψης, μια κινεζική επίθεση θα αποτελούσε καταστροφή, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Από την πλευρά της, πάντως, η Handelsblatt υιοθετεί μία πιο μετριοπαθή στάση, αναφέροντας πως «αξίζει να ρίξει κανείς μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά στη διαμάχη. Αναμφίβολα, η επιλογή λέξεων του Μακρόν ήταν κακή και η χρονική συγκυρία αποτελεί ένα σφάλμα από τη σκοπιά της εξωτερικής του πολιτικής. Στην ουσία, ωστόσο, ο Μακρόν δεν είπε τίποτα καινούργιο με την έκκλησή του για μια “στρατηγική αυτονομία” των Ευρωπαίων. […] Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ζητά μια ισομερή απομάκρυνση από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ή την απόσχιση από τις Η.Π.Α. - κάτι που, παρεμπιπτόντως, τον διαφοροποιεί από τις πολιτικές δυνάμεις στο αριστερό και δεξιό περιθώριο της γαλλικής πολιτικής. Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μακρόν δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στη θέση αυτή. Ωστόσο, δεν είχε διπλωματικό τακτ στις διατυπώσεις του, ιδίως όσον αφορά τη χρονική στιγμή της τοποθέτησής του.
Τέλος, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ευθυγραμμίζει τις προτεραιότητές της “με την ατζέντα των άλλων” - ακόμη και σε “κρίσεις που δεν είναι δικές μας”. Δεδομένης της αμερικανικής υποστήριξης που λαμβάνει η Ευρώπη στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα σχόλια αυτά ήταν κάτι παραπάνω από αναίσθητα», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.