Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στη Γαλλία από τη σημερινή γενική απεργία, τη δεύτερη μετά από αυτήν που έγινε στις 19 Ιανουαρίου.
Η απεργία, αίτημα της οποίας ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια από τα 62 που είναι λίγο πολύ σήμερα, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών, της παιδείας και γενικότερα στον δημόσιο τομέα, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μαζικές και πολυάριθμες ήταν επίσης οι συγκεντρώσεις των απεργών στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. Όπως ανακοινώθηκε, συγκεντρώσεις κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού έγιναν σε 250 πόλεις της Γαλλίας, ενώ στο Παρίσι σύμφωνα με το συνδικάτο CGT διαδήλωσαν περίπου 500.000 άτομα.
Μόλις ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας κινούνται και μόνο δύο γραμμές του μετρό χωρίς οδηγό λειτουργούν κανονικά στο Παρίσι. Το συνδικάτο CGT είπε ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των εργαζομένων αποχώρησαν από τα μεγάλα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων της TotalEnergies, αν και η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος. Επίσης, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν μειωμένη παραγωγή λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF.
Οκτώ μεγάλα συνδικάτα συμμετείχαν στην απεργία ενώ πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία και περίπου 11.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να καλύψουν τις διαδηλώσεις.
«Ο κ. Μακρόν είναι βέβαιο ότι θα χάσει», είπε ο ηγέτης της ακροαριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν σε δημοσιογράφους στη Μασσαλία. «Κανείς δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις του, και όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση σε αυτές».
Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει δηλώσει ότι μπορεί να τροποποιήσει ορισμένες λεπτομέρειες στην μεταρρύθμιση, αλλά αρνήθηκε να υποχωρήσει στο βασικό θέμα που είναι το όριο της συνταξιοδότησης.
Η ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας στα 62 χρόνια είναι η χαμηλότερη από τις περισσότερες άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν προχωρήσει προς την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης στην Ισπανία είναι στα 65 και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα 66.