Ενα γραφείο τελετών στο Τσενγκντού της Κίνας δίνει πλέον μόλις δύο λεπτά σε κάθε οικογένεια για να αποχαιρετήσει το αγαπημένο της πρόσωπο πριν από την αποτέφρωση. Ενα άλλο, στα περίχωρα του Πεκίνου, καθαρίζει με ταχείς ρυθμούς έναν εξωτερικό χώρο προκειμένου να επεκτείνει το πάρκινγκ.
Την ίδια ώρα, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι λιγότεροι από 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και μπήκε τέλος στην πολιτική «μηδενικής Covid» που είχε στόχο την πλήρη εξάλειψη του ιού.
Σύμφωνα με την Washington Post, δορυφορικές εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαψεύδουν τους αριθμούς που ανακοινώνει το Πεκίνο και τους ισχυρισμούς του ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
Υπό πίεση βρίσκονται τα γραφεία τελετών – αποτεφρωτήρια σε έξι διαφορετικές πόλεις, όπως αποτυπώνεται και στις δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies. Τα οχήματα παραδίδουν τις σορούς και οι πολίτες κάνουν ουρές για να αποτεφρώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.
«Δουλεύω έξι χρόνια εδώ. Ποτέ δεν ήμουν τόσο απασχολημένη», δήλωσε υπάλληλος στο γραφείο τελετών Jiangnan στη νοτιοδυτική Κίνα. Εκανε λόγο για τεράστιες ουρές αυτοκινήτων πριν και μετά τα Χριστούγεννα, ενώ τόνισε ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι γεμάτοι και πως οι αποτεφρωτήρες λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. «Το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπά», πρόσθεσε.
Φορτηγά που χρησιμοποιούνται συνήθως ως νεκροφόρες εντοπίστηκαν σε δορυφορικές λήψεις έξω από αποτεφρωτήρια. Μάλιστα, τουλάχιστον τέσσερα από τα γραφεία τελετών με τα οποία επικοινώνησε η αμερικανική εφημερίδα δεν πραγματοποιούν πλέον μνημόσυνα, ενώ προσφέρουν μόνο υπηρεσίες αποτέφρωσης.
Ο τρόπος με τον οποίο οι κινεζικές Αρχές υπολογίζουν τους θανάτους από κορωνοϊό αποτελεί σημείο διαμάχης από την αρχή της πανδημίας. Από τον Δεκέμβριο, μόνο πολίτες που πέθαναν από αναπνευστική ανεπάρκεια περιλαμβάνονται στην επίσημη καταμέτρηση, ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Οι αξιωματούχοι υγείας προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό υπογραμμίζοντας το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, 0,1%, της παραλλαγής Όμικρον. Επισήμως, λίγο περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας.
«Το καλό είναι ότι ότι αντιμετωπίζουμε την Όμικρον και όχι παραλλαγές όπως η Δέλτα», δήλωσε ο Μάι Χε, καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis. «Το κακό είναι ότι, λόγω της πολιτικής “μηδενικής Covid”, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων Κινέζων δεν έχει ενισχυθεί», πρόσθεσε.
«Η Κίνα ήταν τόσο περήφανη για τα μέτρα ελέγχου της Covid μέχρι την άνοιξη του 2021», δήλωσε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ, ειδικός συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Αλλά τώρα, όλα έχουν καταρρεύσει και το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας έχει γίνει περίγελος. Αυτό θα επηρεάσει και το ίδιο το καθεστώς», σημείωσε.
Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, ξαπλωμένοι σε φορεία, όρθιοι σε κάθε δωμάτιο… Οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Κίνας. Οι δομές υγείας της χώρας που πριν από την πανδημία ήταν υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, πλέον βρίσκονται στα όριά τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δίνουν μάχη με την Covid, την ώρα που και οι ίδιοι μετρούν απώλειες λόγω του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν, πολλοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία όσοι έχουν απομείνει αναγκάζονται να κάνουν τη δουλεία πέντε ή και περισσότερων συναδέλφων τους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση, ορισμένα νοσοκομεία δεν απαιτούν πλέον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν τεστ πριν ξεκινήσουν την εργασία τους. Γιατρός στη Γουχάν ανέφερε πως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε δύο επεμβάσεις σε μια μέρα, ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.
«Το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του», δήλωσε η γιατρός Τζούντι Που. Στο τμήμα της, ενώ κανονικά εργάζονται 10 έως 15 νοσοκόμες, έχουν μείνει μόλις δύο. «Περίπου το 80% με 90% των ανθρώπων γύρω μου έχουν μολυνθεί».
Με πληροφορίες από Washington Post, NYT