DW: Σαράντα γερμανικά Marder στην Ουκρανία

 
Σαράντα γερμανικά Marder στην Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 07/01/23 - 19:19

Ο γερμανικός Τύπος διερωτάται το Σάββατο αν μετά την προμήθεια των Marder στην Ουκρανία ακολουθούν και Leopard.

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από διστακτικότητα και σκέψεις μηνών τελικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε το πράσινο φως για την παράδοση των πολυπόθητων τεθωρακισμένων τύπου Marder στην Ουκρανία. Μαζί με αυτά που υποσχέθηκε να δώσει χθες και η Γαλλία είναι ίσως τα πρώτα αποκλειστικά δυτικής τεχνολογίας που εντάσσονται στις ουκρανικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, κάτι που σε πολλούς δημιουργεί το φόβο ότι ίσως εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.

Ο σχολιαστής της Tagesschau κάνει αναπόφευκτα την επόμενη σκέψη. "Τώρα που ο καγκελάριος της ´αλλαγής εποχής´, όπως ο ίδιος εξήγγειλε, έχει ξεκινήσει και την στροφή σε σχέση με τα άρματα μάχης που θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία, το άρμα μάχης Leopard 2 δεν θα πρέπει πλέον να είναι ταμπού, όπως απαιτούν όλο και πιο έντονα πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού" σημειώνει. "Όλοι αυτοί επισημαίνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν δει ότι δεν μπορεί πλέον να επιτύχει τίποτα στρατιωτικά, από την άλλη μια τέτοια παράδοση θα ήταν επίσης προς το συμφέρον της ασφάλειας της ίδιας της Γερμανίας. Γιατί αν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο εξόντωσης, θα αισθανθεί ενθαρρυμένος και έτσι θα καταστεί μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Όσο περισσότερο (πολεμικό) υλικό πρέπει να εξαντλήσει η Ουκρανία στην αμυντική της εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στον Σολτς να υποχωρήσει και εδώ. Η συζήτηση για τα Marder μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά αυτή για τα Leopard μόλις άρχισε".

Ορισμένοι σχολιαστές φοβούνται ότι με τα γαλλικά και γερμανικά τεθωρακισμένα στον πόλεμο ίσως να θεωρηθεί ότι τώρα σε αυτόν τον πόλεμο μπαίνει και η Δύση. Η Freie Presse Chemnitz φοβάται ότι με την επέκταση των επιλογών υπάρχει ο κίνδυνος υπέρβασης του στόχου. Διαβάζουμε: "Όλο και περισσότερο ασκείται κριτική στον καγκελάριο για διστακτική στάση. Συναισθηματικά είναι κατανοητό λόγω της φρίκης του πολέμου και των θανάτων επί του πεδίου. Ωστόσο, λόγω πολυπλοκότητας του πολέμου πολλά συνηγορούν στο ότι η προσέγγιση του Σολτς είναι λογική".
 

Πηγή: DW

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ