Υπογραφή κοινής «Επιστολής Προθέσεων» («Letter of Intent”) μεταξύ της
XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) του Ελληνικού Στρατού και της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του αντίστοιχου Γαλλικού υπογράφτηκε παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγού Δημητρίου Χούπη και Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη αντιστοίχως, καθώς και της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Αθήνα κυρίας Laurence Auer.
H υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV-Day) της πολυεθνικής ασκήσεως «Ολυμπιακή Συνεργασία -24» στην έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ΣΣ) στην Ξάνθη, παρουσία και του Διοικητού του Σώματος Αντιστρατήγου Σταύρου Παπασταθόπουλου, στελεχών των δύο σχηματισμών και άλλων.
Η κοινή «Επιστολή Προθέσεων», που υπογράφηκε από τους Διοικητές της XXV ΤΘΤ Ταξίαρχο Ηλία Τσεβδό και της Γαλλικής 7ης ΤΘΤ Ταξίαρχο Philippe Le Carf, «θα έχει ιδιαίτερο επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό όφελος για τον Στρατό Ξηράς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής κουλτούρας μεταξύ των
τμημάτων των δύο χωρών και την αναβάθμιση της εικόνας και του ρόλου της
Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συμμαχία» σημειώνεται από το ΓΕΣ και διευκρινίζεται: «Συγκεκριμένα, τα κοινά σημεία ενδιαφέροντος της κοινής επιστολής προθέσεων, συναντώνται τόσο σε υλικό όσο και σε τακτικό επίπεδο μεταξύτων δύο Ταξιαρχιών. Τα εν λόγω κοινά σημεία ενδιαφέροντος, αποσκοπούν
στην ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης των κινδύνων που
αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες, μέσω της ανάπτυξης κοινών διαδικασιών και
της ενίσχυσης δυνατότητας συντονισμού».
Εμείς να σημειώσουμε απλώς ότι η προαναφερθείσα επίλεκτη Γαλλική Ταξιαρχία, η μία από τις δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του Γαλλικού Στρατού, αποτελεί λόγω της φύσεως της συνθέσεώς της και του βαρέως οπλισμού της, σχηματισμό ταχείας αντιδράσεως, καθώς και ότι Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ παροχής βοήθειας αν κάποια εκ των δύο χωρών (ο μη γένοιτο) τη χρειαστεί.
Επομένως με την υπογραφείσα «Επιστολή Προθέσεων» μεταξύ των δύο Σχηματισμών, διαφαίνεται ξεκάθαρα αν τυχόν απαιτηθεί ποιος θα είναι ο σχηματισμός που θα σπεύσει άμεσα σε βοήθεια της Ελλάδος, στο ελληνικό έδαφος, που το γνωρίζει και έχει ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό. Όλα αυτά βεβαίως αν και στην πραγματικότητα ισχύσει η Συμφωνία και η Επιστολή.
Πάντως
πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό – σημαντικότατο – βήμα προς την κατεύθυνση
αυτή.
Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας υπογραφής της κοινής «Επιστολής Προθέσεων», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης παρασημοφόρησε, παρουσία της Πρέσβεως της Γαλλίας κυρίας L. Auer και του Α/ ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γ.Κωστίδη, τον Διοικητή της Γαλλικής 7ης ΤΘΤ Ταξίαρχο Philippe Le Carff με το Μετάλλιο της Διαµνηµονεύσεως Αξίας και Τιµής, ενώ και ο Γάλλος Διοικητής με τη σειρά του απένειμε στους νυν και τέως Διοικητές της XXV ΤΘΤ, το Μετάλλιο «Médaille de la Défense Nationale» (=Μετάλλιο της Εθνικής Αμύνης») της χώρα του, που το παρέλαβαν ο νυν Διοικητής Ταξίαρχος Ηλίας Τσεβδός και τέως Διοικητής Ταξίαρχος Παντελεήμων Βασιλειάδης.
Ποια είναι η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Γαλλικού Στρατού;
Η 7η ΤΘΤ (ή 7e BB εν συντομία) είναι – ως προελέχθη μία από της δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του Γαλλικού Στρατού, και ανήκει οργανικώς στην 1η Μεραρχία, που λόγω της συνθέσεως και του εξοπλισμού της μπορεί να φέρει σε πέρας ένα ευρύτατο φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Λόγω των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης/προσωπικού VBCL, των αρμάτων μάχης Leclerc και των πυροβόλων CAESAR «μπορεί να επιφέρει χτυπήματα σε βάθος και να εμπλακεί σε πολυεθνικά περιβάλλοντα επιχειρήσεων, να παρουσιάσει την πολιτική θέληση της κυβερνήσεώς της, ενεργώντας με αποφασιστικότητα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς στην επίσημη παρουσίαση της 7ης ΤΘΤ στη σελίδα του Γαλλικού Στρατού (https://www.defense.gouv.fr/terre).
Η 7η ΤΘΤ συγκροτήθηκε το 1955 από την 7η Μηχανοκίνητη Μεραρχία (7 DMR) και τον Ιούνιο του 1961 μετονομάστηκε σε 7η Ελαφρά Τεθωρακισμένη Μεραρχία (7 DLB), αποτελούμενη από τις 6η, 7η και 8η Ταξιαρχίες, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Γαλλικού Στρατού στην Αλγερία, Το 1976, με 700 τεθωρακισμένα οχήματα κάθε τύπου στη δύναμή της ήταν – τότε – ο ισχυρότερος σχηματισμός του Γαλλικού Στρατού. Το 1977 μετονομάστηκε σε 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία – 65η Ηπειρωτική Στρατιωτική Μεραρχία, στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως του Γαλλικού Στρατού. Την 1η Αυγούστου 1991 στο πλαίσιο της επιχειρούμενης τότε μειώσεως του μεγέθους του Γαλλικού Στρατού με την πλήρη επαγγελματοποίησή του η 7ης Τεθωρακισμένη Μεραρχία μετέπεσε σε 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με ενισχυμένη όμως σύνθεση, ονομασία που διατηρεί ως τις μέρες μας, έχοντας αναπτυχθεί έκτοτε σε όλες τις θερμές περιοχές του πλανήτη μας (Αφγανιστάν, Λίβανο, Κοσσυφοπέδιο, Τσαντ, Ακτή του Ελεφαντοστού, Μάλι.
Από το Νοέμβριο του 2012 ως τον Απρίλιο του 2013 ήταν το τελευταίο τμήμα του Γαλλικού Στρατού στο Αφγανιστάν, ενώ προσωπικό και μέσα της, το 2014, αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα Sahel-Saharan, στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως Barkhane και ξανά εκεί το 2016. Από τότε ώς σήμερα μονάδες της έχουν αναπτυχθεί σχεδόν συνεχώς σε όλη την υφήλιο για επιχειρήσεις και εκπαίδευση.
Η δύναμή της ανέρχεται σε 7.500 άτομα )μεγάλος αριθμός για «Ταξιαρχία» που είναι οργανωμένα σε επτά συντάγματα, ένα Κέντρο Αρχικής Εκπαιδεύσεως και μία εξειδικευμένη ανεξάρτητη Μονάδα.
--- 35ο Σύνταγμα Πεζικού (Μηχανοκίνητο Πεζικό)
--- 152ο Σύνταγμα Πεζικού (Μηχανοκίνητο Πεζικό)
--- 1ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων (Ελαφρά Τεθωρακισμένα)
--- 1ο Σύνταγμα Κυνηγών (Ελαφρά Τεθωρακισμένα)
--- 5ο Σύνταγμα Δραγώνων (Άρματα Μάχης)
--- 68ο Σύνταγμα Πυροβολικού
--- 3ο Σύνταγμα Μηχανικού Μάχης
--- Κέντρο Αρχικής Εκπαιδεύσεως