Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τον νέο Αρχιεπίσκοπο και στην Κύπρο έχει ανοίξει η συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους -Εκκλησίας, ενώ στην Ιερά Σύνοδο έχει γίνει λόγος για αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη ώστε η εκλογή να γίνεται απ΄ευθείας από το λαό.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών έκανε λόγο για παρεμβάσεις απαρέδεκτες: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις εξ αποστάσεως. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Με την έννοια ότι ναι, σεβαστές οι απόψεις της «εθναρχούσας Εκκλησίας» – μιλάω ιστορικά – αλλά μιλάμε πλέον για εποχές όπου η άποψη και επιτρεπτή είναι και επιθυμητή, αλλά η επιρροή και οι παρεμβάσεις εντελώς απαράδεκτες. Δεν λέω ότι είχαμε μέχρι σήμερα, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, τέτοιες παρεμβάσεις που να επηρεάζουν τους πολιτικούς, αλλά πολλές φορές επηρεάζουν τον λαό. Και στρέφεται κάθετα ενάντια σε μια μορφή λύσης που θα επέτρεπε, αν και η άλλη πλευρά συνεργαζόταν, σε ένα λειτουργικό κράτος, σε ένα κράτος απαλλαγμένο από εγγυήσεις, στρατεύματα κ.λπ. να αποτελέσει την προοπτική προόδου και ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους».
Στον αντίποδα ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εθνικό θέμα τόνισε:
«Οι θέσεις μου για το εθνικό θέμα είναι ξεκάθαρες και τις διακηρύττω παντού. Θέλουμε ελευθερία και δικαιοσύνη στην πατρίδα μας και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Δεν έχουμε τώρα μπροστά μας πρόταση λύσης για να τοποθετηθώ. Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και να μπορεί να εφαρμοστεί και να εγκριθεί από τον λαό και την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία του. Η Εκκλησία θα πρέπει να σταθεί ως μητέρα δίπλα και κοντά στον λαό της Κύπρου και να συμβάλει στην ενότητα, την αγάπη και την ειρήνη όλου του λαού της Κύπρου ανεξαιρέτως. Η Εκκλησία δεν εξαπατά τον λαό με συνθήματα και ψεύτικα λόγια, αλλά ξεκάθαρα και σαφέστατα είναι υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου από κατοχικούς στρατούς και απαγορεύσεις, που πλήττουν την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Δημοκρατίας μας, προασπίζεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξάρτητα τους νόμιμους κατοίκους της νήσου μας και απαιτεί τον σεβασμό και τη διαφύλαξη των ιερών ναών, μονών και προσκυνημάτων μας και των κοιμητηρίων μας και γενικά όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης παντού στην πατρίδα μας και η χρήση των περιουσιών μας πρέπει να είναι αναμφισβήτητα στους όρους της οποιασδήποτε λύσης.