Η έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 βρίσκεται σε «καλό δρόμο», αλλά περιπλέκεται λόγω της παρουσίας παλιών πυρομαχικών στον βυθό της Βαλτικής, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας.
«Είναι μία ζώνη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυρομαχικών -χρησιμοποιημένων ή μη - του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας, άρα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Αλλά η δουλειά συνεχίζεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο», διευκρίνισε.
Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ.
«Μαζί με την Σουηδία και την Γερμανία, η Δανία διεξάγει την έρευνα που προχωρεί ικανοποιητικά. Φυσικά, ό,τι ανακαλύψουμε θα ανακοινωθεί δημόσια», πρόσθεσε ο δανός υπουργός Αμυνας.
Η Ρωσία έχει απαιτήσει να συμμετάσχει στην έρευνα για τις διαρροές που εμφανίσθηκαν σε διεθνή ύδατα, αλλά έχει εισπράξει την άρνηση τόσο της Κοπεγχάγης όσο και της Στοκχόλμης.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη διαμαρτυρήθηκε θεωρώντας ότι «η απροθυμία της δανικής πλευράς να περιλάβει εκπροσώπους της Ρωσίας στην έρευνα πλήττει την αξιοπιστία της».
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία για να διαμαρτυρηθεί για το ότι εκπρόσωποι της Μόσχας και της Gazprom δεν έχουν προσκληθεί προκειμένου να λάβουν μέρος σε μια έρευνα για τις ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream.
"Η Ρωσία προφανώς δεν θα αναγνωρίσει τα ψευδοαποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, εκτός αν εμπλακούν Ρώσοι ειδικοί", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά της, η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον πρότεινε στην Μόσχα να διεξαγάγει την δική της έρευνα επί τόπου.
Η αιτία των ρωγμών στους αγωγούς Nord Stream, που διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παραμένει ασαφής, όμως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για δολιοφθορά.
Στις 26 Σεπτεμβρίου τεράστια διαρροή εκδηλώθηκε σε τέσσερα σημεία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που οφείλονταν σε υποβρύχιες εκρήξεις, σύμφωνα με πολλές χώρες.