Η κίνηση της Τουρκίας να ενεργοποιήσει το πάρανομο τουρκολυβικό μνημόνιο με το οποίο βάζει για μία ακόμη φορά «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή, έφερε την Άγκυρα αντιμέτωπη τόσο με την Αθήνα όσο και με το Καιρό αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας - Λιβύης έσπευσε να δηλώσει ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.
Οι ΗΠΑ παίρνοντας τη σκυτάλη, τόνισαν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και προετοιμάζεται για τη δική της απάντηση επεξεργάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών για το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και αναφέρει πως για οι δηλώσεις αυτές «δεν έχουν καμία σημασία και αξία». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε πως «η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ».
Ο κ. Μπιλγκίτς υποστήριξε πως η Ελλάδα «έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Η υποστήριξη της Ε.Ε. στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει τα διεθνή ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να ερμηνεύει ή να αποφαίνεται επί συμφωνιών μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Αγκυρα έκανε υποδείξεις στις Βρυξέλλες, ζητώντας «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις αρμοδιότητές τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».