Κομβικής σημασίας η φετινή ΔΕΘ λόγω εκλογών και ενεργειακής κρίσης

 
Κομβικής σημασίας η φετινή ΔΕΘ λόγω εκλογών και ενεργειακής κρίσης

Ενημερώθηκε: 04/09/22 - 23:40

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες πρόκειται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.

Η φετινή ΔΕΘ είναι κομβικής σημασίας, τόσο για πολίτες και επιχειρήσεις, όσο και για το κυβερνητικό επιτελείο, μιας και είναι η τελευταία ΔΕΘ πριν τις εθνικές εκλογές.

Τα μέτρα θα “κλειδώσουν” στο παραπέντε καθώς πρέπει να συνεκτιμηθούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα στην αγορά ενέργειας. Όσο αυξάνεται η τιμή του ρεύματος τόσο αυξάνεται η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων άρα και το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων.

Το σκωτσέζικο ντουζ της Gazprom σχετικά με το αν θα διοχετεύει τελικά ή όχι φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αυξάνει τα επίπεδα αβεβαιότητας και δυσκολεύει την λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις της Ε.Ε όσον αφορά την λήψη νέων μέτρων και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης καθιστά δύσκολη την οριστικοποίηση των εθνικών πακέτων στήριξης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για να καταλήξει στα νέα μέτρα. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί γρήγορες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε μετρημένες παρεμβάσεις.

Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει είναι: Νέες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, νέα επιταγή ακρίβειας, πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και αύξηση των συντάξεων μετά από δώδεκα χρόνια, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ένα άλλο μέτρο είναι αυτό της αναστολής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δυο έτη. Είναι γεγονός ότι ο οικοδομικός κλάδος, έχει επηρεαστεί λόγω της αύξησης των πρώτων υλών η οποία πυροδοτήθηκε από τον πληθωρισμό. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έναρξη νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα στον τομέα των κατασκευών μειώθηκε 19% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η έναρξη νέων επιχειρήσεων στον τομέα των κατασκευών, μειώθηκε 11,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Σημαντικό μέτρο θα είναι και η δημιουργία στεγαστικού προγράμματος για τους νέους με έμφαση στις ηλικίες 18-29 αλλά και στα νέα ζευγάρια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας στην χώρα μας και η εξασφάλιση στέγης με ευνοϊκούς όρους, είναι βασική προϋπόθεση όσων ανθρώπων θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια.

Εκτός πακέτου ΔΕΘ λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους φαίνεται ότι μένει η κατάργηση τεκμηρίων, ενώ η καταβολή αναδρομικών των συνταξιούχων θα αφορά μόνο όσους είχαν προσφύγει στο δικαστήριο μέχρι τον Ιούλιο. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά και όχι μόνο όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά.

Εκτός πακέτου μένει και η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις, μια ρύθμιση η οποία στο παρελθόν είχε αποδειχθεί αρκετά πετυχημένη.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ