Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα ενεργειακά συμβόλαια που έχει υπογράψει

 
gazprom

Ενημερώθηκε: 03/09/22 - 14:16

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

Ερωτηθείς στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου στην Ιταλία για τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο κ. Τζεντιλόνι είπε στους δημοσιογράφους: «Αναμένουμε από τη Ρωσία να σεβαστεί τα συμβόλαια που έχει».

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ακόμα κι αν η Ρωσία συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει, παρατηρώντας ότι είναι υψηλά τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα.

«Η συμφωνία του G7 για ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών, ενισχύει περαιτέρω το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ»

H συμφωνία του G7 για ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών, ενισχύει περαιτέρω το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και επιτρέπει τη συνεχή πώληση ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλές τιμές, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς δύο στόχους: την περικοπή εσόδων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και την άσκηση πίεσης προς τα κάτω στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

«Η G7 θα εργαστεί τώρα για να δημιουργήσει έναν ευρύ παγκόσμιο συνασπισμό για να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό και το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών και να το εφαρμόσει από κοινού, για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις εργασίες για την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην ΕΕ. Στόχος μας είναι να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ - δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα πετρελαίου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Καταλήγει, λέγοντας: «Ο Πούτιν επιδιώκει να υποτάξει ένα ανεξάρτητο έθνος μέσω βάναυσης στρατιωτικής επίθεσης και να προκαλέσει ανασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, 'οπλοποιώντας' τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σήμερα η διεθνής κοινότητα των δημοκρατιών έδειξε ξανά την ενότητα και την αποφασιστικότητά της ότι δεν θα τα καταφέρει.»

Η Gazprom αρνείται βοήθεια για την επισκευή του αγωγού

Έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή των βλαβών που έχουν εντοπιστεί στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» είναι η γερμανική εταιρεία ενέργειας «Siemens Energy», ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Gazprom.

Σε ανακοίνωσή του, ο ρωσικός όμιλος επισημαίνει ότι η «Siemens Energy» συμμετέχει στις εργασίες επισκευής, με βάση την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών και ήταν έτοιμη να επιδιορθώσει τις βλάβες που η Gazprom επικαλείται ότι την ανάγκασαν να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του ρωσικού αγωγού.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε σήμερα ότι από χθες στις 23:00 ώρα Ελλάδος δεν έχει λάβει μέρος σε εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ενώ δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα παροχής τεχνικής υποστήριξης από τη ρωσική Gazprom.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Siemens Energy ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή του εξοπλισμού που παρουσίασε βλάβη για τον αγωγό, ενώ -σύμφωνα με την Gazprom- δεν ήταν πουθενά διαθέσιμη η τεχνική υποστήριξη από την πλευρά της Siemens Energy.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα την ανακοίνωση της Gazprom.

Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει, η ενεργειακή κρίση παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις και απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται ίσως προκαλέσει κοινωνική αναταραχή προειδοποιούν αναλυτές. Οι λογαριασμοί ρεύματος παντού αυξάνονται, όπως και οι τιμές προϊόντων και καυσίμων και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Στη Νάπολη πολίτες καίνε λογαριασμούς ρεύματος… Γερμανία και Βρετανία ήδη αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες, ενώ σύμφωνα με έρευνα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο αναταραχών περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Ολλανδία και η Βοσνία.

Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom έκλεισε το διακόπτη.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού τονίζεται ότι η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγιας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών. Η ανακοίνωση συνοδεύεται και από τη σχετική φωτογραφία που δείχνει… τη διαρροή λαδιού…

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι αυτό είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις, αφού η Gazprom μείωσε πρώτα τις ροές τον Ιούνιο και μετά ξανά τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, Ε.Ε. και οι χώρες του G7 δρομολογούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων, με τη Μόσχα να απαντάει απειλώντας να διακόψει πλήρως την παροχή των ενεργειακών της πόρων και τους Ευρωπαίους να ετοιμάζονται για έναν χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία απάντησε με νέες απειλές, για διακοπή παροχής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν. «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη» έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τόσο η πρόταση της Ουάσιγκτον στους G7 όσο και τα σχέδια της Ε.Ε. ενδέχεται πάντως να προσκρούσουν σε δυσκολίες. Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η συμμετοχή της Ε.Ε. σε αυτό προϋποθέτει πως θα πεισθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς θα υπάρξουν διαφωνίες από πλευράς ορισμένων χωρών. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα αντιταχθεί στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επιμένει πως το πλαφόν μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετάσχουν και χώρες εκτός G7, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις τιμές του αερίου, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πως μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αντιστραφεί η μείωση στην κατανάλωση αερίου που έχει ήδη επιτευχθεί. Το φθηνό αέριο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν περισσότερο από το καύσιμο μόλις ένα μήνα αφότου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση κατά 15% μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνουν οι αναλυτές, η αυξημένη ζήτηση θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών καθιστώντας, έτσι, σταδιακά την επιδότηση μη βιώσιμη για τις κυβερνήσεις.



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ