Μια 43χρονη Ουκρανή, τη Natalya Vovk, που φέρεται να υπηρέτησε προηγουμένως στο εθνικιστικό τάγμα Azov και το πατρικό της όνομα είναι Shaban, κατονομάζουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, FSB, ως τη δολοφόνο της κόρης του εξέχοντος υπερεθνικιστή ρώσου και ιδεολόγικού μέντορα του Πούρτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν.
Μάλιστα, βίντεο που δημοσιοποίησαν ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν τη Vovk να βρίσκεται σε διάφορες χρονικές φάσεις στη Ρωσία. Συγκεκριμένα την εισέρχεται στη Ρωσία, να μετακομίζει στην ίδια περιοχή με το θύμα και να φεύγει για την Εσθονία.
Αρχικά στο βίντεο φαίνεται ότι η Vovk ανοίγει το καπό ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του ελέγχου και τα μαλλιά της είναι ξανθά. Είχε ήδη μπει στο σπίτι της Ντούγκινα ως μελαχρινή. Η Vovk είχε το ίδιο χρώμα μαλλιών όταν έφυγε από τη Ρωσία, αναφέρει το RIA.
Οι Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι το έγκλημα προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και ο δράστης ήταν η Natalya Vovk, ειδική πράκτορας της Ουκρανίας, η οποία εισήλθε στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου με τη 12χρονη κόρη της και νοίκιασε ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία όπου ζούσε η Ντούγκινα.
Για κάποιο χρονικό διάστημα, η Vovk ακολουθούσε τη Ντούγκινα, με ένα Mini Cooper, στο οποίο άλλαξε τρεις φορές αριθμό κυκλοφορίας. Την ημέρα της δολοφονίας, η ίδια και η κόρη της βρίσκονταν στο λογοτεχνικό και μουσικό φεστιβάλ Tradition και αφού η Ντούγκινα έφυγε από την εκδήλωση, έκανε ελεγχόμενη έκρηξη του SUV Toyota Land Cruiser Prado. Μετά από αυτό, η Vovk και το κορίτσι έφυγαν για την Εσθονία, αναφέρει η Μόσχα.
Σκεπτικισμός από τον Guardian για την υποτιθέμενη δολοφόνο
Πάντως οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, ενώ και η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση κατά του αυτοκινήτου που επέβαινε η Ντούγκινα.
Ακόμη το Κίεβο σημειώνει ότι ο Ντούγκιν είναι ένα πρόσωπο του περιθωρίου και επιμένει ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση.
Την ίδια στιγμή ο Guardian υπογραμμίζει πως είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή από το Κίεβο. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα υποτίθεται ότι η γυναίκα «φάντασμα» τα κατάφερε όλα αυτά χωρίς να εντοπιστεί από την FSB, καθώς παρίστανε μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανές που είτε βρήκαν καταφύγιο στη χώρα είτε απελάθηκαν με βίαιο τρόπο από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Πάντως, η ταχύτητα με την οποία η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών κατέληξε σε «αποδεικτικά» βίντεο, καθώς και αρκετές, μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, σίγουρα δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Για μια υπηρεσία που απέτυχε να λύσει πολλές δολοφονίες υψηλού προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα των εργασιών της FSB σε αυτήν την υπόθεση είναι τόσο ύποπτη όσο και η έλλειψη προόδου σε άλλες περιπτώσεις.
Ειρωνικό σχόλιο δημοσιογράφου της Bild
Δημοσιογράφος της Bild με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στις αποκαλύψεις για τη φερόμενη δολοφόνο γράφοντας τα εξής:
«Η FSB λοιπόν: ήξερε το σπίτι της, έψαξε το αυτοκίνητό της, κινηματογράφησε τις διαδρομές της και παρ' όλα αυτά την άφησε να σκοτώσει την Dugina και να φύγει από τη χώρα με ασφάλεια;! Τι φανταστική υπηρεσία είναι αυτή…».
Άλλες εκδοχές για την δολοφονία
Στο μεταξύ άλλες εκδοχές του συμβάντος, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επίσης δείχνουν αβάσιμες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που πλέον ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση ήταν αντάρτες από μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα, που ονομάζεται Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Αλλά ο Ponomarev δεν παρείχε κανένα στοιχείο και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.
Η περίπτωση να είναι προβοκάτσια
Σημειώνεται πως αξιωματούχοι στην Ουκρανία υποστήριξαν ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση προβοκάτσιας, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να στοχοποιήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει περαιτέρω βία. Κάτι τέτοιο σίγουρα συνέβη: προπαγανδιστές, όπως η Margarita Simonyan, του τηλεοπτικού δικτύου RT, ζήτησαν αυξημένη στόχευση της Ουκρανίας και των Ουκρανών μετά το γεγονός.
Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Μόσχα χρειαζόταν κάποιο πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι κάτι που κάνει την FSB και τη Ρωσία να φαίνονται περιέργως ευάλωτες και ανίκανες. Στην εκδοχή της FSB, ένας Ουκρανός δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία, να πραγματοποιήσει μια δολοφονία υψηλού προφίλ κοντά στη Μόσχα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή, όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί.