Τη δική του διάσταση δίνει το ΚΚΕ για την καταχώριση του "Turkaegean" ως "εμπορικού σήματος" της Τουρκίας λέγοντα πως δεν είναι ούτε τυπική ούτε "αθώα" απόφαση, αλλά συνδέεται άμεσα τόσο με οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ όσο και με την προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων και αξιώσεων.
«Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας "Turkaegean" ως "εμπορικού σήματος" της Τουρκίας μέχρι το 2031 δεν είναι ούτε τυπική ούτε "αθώα" απόφαση. Συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας "Τουρκικό Αιγαίο" από τον οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν "τουριστική προβολή" της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Συνιστά πρόκληση για τον λαό μας η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παραστήσει την "ανήξερη", αν και η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16-7-2021 (δημοσιεύτηκε στις 7-9-2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7-12-2021), πολύ δε περισσότερο να "ξεπλύνει" την ΕΕ με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν το "Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)" είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, που "δεν παράγει πολιτικά ζητήματα", ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για οργανισμό της ΕΕ που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος, δύο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου. Το EUIPO αποτελεί τον οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επειδή μάλιστα αρχικά δεν υπήρχε ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για την καθιέρωση του "εμπορικού σήματος της ΕΕ", το σύστημα προχώρησε με τη μορφή της "ενισχυμένης συνεργασίας" των "προθύμων" κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όλες διαδοχικά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ όσο και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του, ψήφισαν με "χέρια και πόδια" τη σχετική νομοθεσία και στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως κι οι ευρωβουλευτές τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ήξεραν όταν ψήφισαν όλοι μαζί τον κανονισμό 2009/207 "για το εμπορικό σήμα της ΕΕ", κι έπειτα τον 2015/2424 που τον τροποποίησε, αλλά και τον 2017/1001 που τον αντικατέστησε, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4679/2020;
Γι' αυτό και είναι εξίσου προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν "ανικανότητα" και το "φιάσκο" της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;
Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την "καλή" δήθεν απόφαση του αντίστοιχου "οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας" των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του "σήματος" "Turkagean". Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Και τώρα ΝΔ και αστικά κόμματα με τους ευρωβουλευτές και βουλευτές τους στέλνουν επιστολές στον οργανισμό της ΕΕ, κάνουν ερωτήσεις τι μέτρα δήθεν θα πάρει η ΕΕ "να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος", ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει "προσφυγές" και νομικές "κινήσεις" κατά της απαράδεκτης απόφασης του EUIPO, που … κατά τ' άλλα δεν "παράγει πολιτικά ζητήματα". Τα πάντα για να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ότι η στρατηγική του ευρωατλαντισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της αστικής τάξης της Τουρκίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων στην περιοχή».
Βάσει αυτών των δεδομένων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξής κατ' επείγουσα ερώτηση: «Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση "εμπορικού σήματος" και "τουριστική προβολή", αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;».