«Ευήκοα ώτα» βρήκε η Τουρκία στην ΕΕ όσον αφορά το αίτημά της για κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο) σε μια περίοδο μάλιστα ακραίας αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας που οι επιθετικές - διεκδικητικές βλέψεις της Άγκυρας για το Αιγαίο δεν έχουν όριο.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζήτησε να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια, με τους Αμερικανούς να τους λένε «όχι», κάτι που δεν συνέβη και με την Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας και, μάλιστα, η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Σε επικοινωνία του MEGA με την επιτροπή, η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της ΕΕ χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αποκάλυψη για το «Turkaegean»
Όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος «Τurkaegean» έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Το αίτημα αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.
Οικονόμου για «Turkaegean»: Θα υπάρξει προσφυγή της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση του όρου του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.
Όπως διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπή της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια «αθέμιτη εμπορική πρακτική που θα προσβληθεί και θα αποκατασταθεί», όπως έγινε και στις ΗΠΑ που δεν αναγνώρισαν την εμπορική ονομασία «Turkaegean».
Μπαμπινιώτης: «διεθνής ντροπή»
Για το ζήτημα είχε εκφράσει την -σκληρή- άποψή του, στα τέλη Μαΐου, και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας είχε χαρακτηρίσει «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η Τουρκία αποκαλεί το Αιγαίο «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.
«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», είχε αναφέρει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «θάλασσα των Ελλήνων».