Δεν άφησαν αναπάντητες τις παραληρηματικές δηλώσεις του Ακάρ οι Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Έντονη αντίδραση Ελλήνων βουλευτών στις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

Ενημερώθηκε: 14/06/22 - 16:31

Δεν άφησαν αναπάντητες οι Έλληνες βουλευτές τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε όλη τη βεντάλια της τουρκικής παραλητηματικής ρητορικής θέτοντας -για μια ακόμα φορά- θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Άμεσα οι Έλληνες Βουλευτές, αμέσως μετά την προκλητική τοποθέτηση του Ακάρ, πήραν τον λόγο και παρουσίασαν τις Ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που προσπάθησε να ανοίξει.

Τόνισανπως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία, του επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν η Τουρκία έχει εισβάλει στη Κύπρο και τέλος ανέφεραν, την πολιτική της Τουρκίας με την οποία αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών ελληνικών νησιών. 

Εμφανλώς εκνευρισμένος ο Χουλουσί Ακάρ από την αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών (Λιβανού, Λοβέδρου, Τζάκρη και Βολουδάκη), ξαναπήρε τον λόγο. 

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε καβγά εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μέχρι το 1974 έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα. Οι ζωές, συμπεριλαμβανομένων των Ε/Κ, κινδύνευσαν. Πραγματοποιήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Από το 1974 μέχρι σήμερα, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν με ηρεμία και γαλήνη. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είστε προκατειλημμένοι. Παρόλες τις ελλείψεις του, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ ως λύση το 2014. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στη συνέχεια στο PKK/YPG κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες στο Λαύριο. Αμέσως παρενέβη Έλληνας βουλευτής λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», μτον Χουλουσί Ακάρ να απαντά:

«Μην λέτε ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες σε τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε.

«Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ένας άλλος Έλληνας βουλευτής κι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε:

«Ελληνικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα, Ντιντίμ και Ντάλαμαν. Έρχεστε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τί περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Τους πληρώσαμε στις 28 Απριλίου».

Η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δηλώνουμε πάντα και επιμόνως ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Ένας τρόπος είναι οι διερευνητικές επαφές, ο άλλος είναι οι συναντήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και ένας τρίτος οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μας ενδιαφέρουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γιατί τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί πρέπει να συναντηθούν και να τα συζητήσουν λεπτομερώς. Πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες συναντήσεις. Δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν λάβαμε απάντηση. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στη βουλή σας όταν επιστρέψετε, ας βρούμε μαζί ως τουρκο-ελληνικά κόμματα λύσεις στα προβλήματα».

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κόντρα αυτή, που έγινε με αφορμή την συζήτηση της έκθεσης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ