Ο Λαβρόφ στις 8 Ιουνίου στην Αγκυρα για να συζητήσει δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές

 
lavrof

Ενημερώθηκε: 31/05/22 - 12:24

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 8 Ιουνίου την Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο Λαβρόφ θα έρθει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιδιώκει «την δημιουργία κέντρου εποπτείας των διαδρόμων στην Κωνσταντινούπολη», μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η παρακολούθηση των διαδρόμων, ούτε τον ακριβή ρόλο της Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο Anadolu ότι σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού των θαλασσίων διαδρόμων και ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα ζητεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς θα πλήξουν τα πλοία που θα συμμετέχουν στο σχεδιαζόμενο θαλάσσιο δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν θέλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Οδησσού.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργασθεί με την Τουρκία για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένων των σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διέλευση των εμπορευμάτων, σε συντονισμό με τους τούρκους εταίρους. Αυτό αφορά επίσης την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ