Εκκλησία: Στην τελική ευθεία η αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

 
Εκκλησία: Στην τελική ευθεία η αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

Ενημερώθηκε: 06/03/22 - 14:50

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση έκτασης 3000 στρεμμάτων στο Σχιστό τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Είναι η πρώτη φορά όπου δρομολογείται έπειτα από πολλά χρόνια σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ μια ουσιαστική επένδυση η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.

Πριν από λίγο καιρό ιδρύθηκε η εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» και ήδη έχει έρθει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο , μέσω της μονάδας επιτάχυνσης διαγωνισμών (PPF), να αναλάβει την ανάπτυξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα απαιτηθεί για την αξιοποίηση της έκτασης.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντιπρόεδρος ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Φαρμάκης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Θαν. Χριστόπουλος, και μέλη τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Ανδριόπουλο, τον κ. Σωτήρη Μπερσίμη και τον ελληνοαμερικανό Χρ. Μαραφάτσο φίλο του του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της «Σχιστό ΑΕ» είναι ο «σχεδιασμός, η κατασκευή, η ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και η παροχή συναφών υπηρεσιών και ιδίως η εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού / Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση».

Στους σκοπούς της «Σχιστό ΑΕ» περιλαμβάνεται και «η επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής και η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της Λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμμάτων».

Περιλαμβάνεται επίσης «ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκμετάλλευση αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές δια της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. (σ.σ. βιομηχανικής περιοχής) προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς» αλλά και δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).