Οι γυναίκες που έχουν Covid-19 προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους είναι ευάλωτες και πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, σε σχέση με όσες μολύνονται από τον κορονοϊό σε πιο αρχικά στάδια της κύησης ή με εκείνες που δεν έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. Από την άλλη πλευρά, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προστατεύει τις έγκυες, όπως δείχνει η μελέτη, γι' αυτό οι ερευνητές κάλεσαν τις έγκυες -οι οποίες συχνά διστάζουν- να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Οι έγκυες δεν φαίνεται να είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε λοίμωξη από κορονοϊό, σε σχέση με τις μη έγκυες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά Covid-19 εάν μολυνθούν από τον ιό. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πρόωροι τοκετοί, οι θνησιγένειες και οι θάνατοι νεογέννητων είναι σαφώς συχνότεροι στις γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μέσα σε διάστημα 28 ημερών ή λιγότερων πριν τη γέννα. Επίσης, το σύνολο των θανάτων των μωρών και η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών επιπλοκών που απαιτούν εισαγωγή σε ΜΕΘ συμβαίνουν σε ανεμβολίαστες εγκύους. Το 77% των κρουσμάτων Covid-19, το 98% των σοβαρών λοιμώξεων Covid-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, καθώς και όλοι οι θάνατοι μωρών, συνέβησαν σε έγκυες ανεμβολίαστες κατά τη στιγμή της διάγνωσής τους με Covid-19.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Σκωτίας (Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Αμπερντίν, Σεντ Άντριους, Στραθκλάιντ) και του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Στοκ του Ινστιτούτου Usher του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για όλες τις έγκυες στη Σκωτία μεταξύ Μαρτίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 (συνολικά 144.546 κυήσεις 130.875 γυναικών). Από την αρχή των εμβολιασμών στη Σκωτία έχουν εντοπιστεί συνολικά σχεδόν 5.000 περιπτώσεις Covid-19 σε έγκυες, από τις οποίες τρεις στις τέσσερις (77%) ήταν ανεμβολίαστες, το 12% είχαν κάνει μόνο μία δόση (ή διαγνώστηκαν με κορονοϊό σε απόσταση μικρότερη των 14 ημερών από τη δεύτερη δόση), ενώ το 11% ήταν εμβολιασμένες με δύο δόσεις.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για τους θανάτους μωρών που είχαν συμβεί είτε στη μήτρα μετά από 28 εβδομάδες κύησης είτε κατά τις πρώτες 28 ημέρες μετά τη γέννα. Διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα θανάτου μωρού που είχε γεννηθεί μέσα σε 28 μέρες από τη μόλυνση της μητέρας του με Covid-19 ήταν περίπου 23 ανά 1.000 τοκετούς, έναντι 6 ανά 1.000 τοκετούς στον γενικό πληθυσμό γυναικών (χωρίς Covid) στη Σκωτία στη διάρκεια της πανδημίας, συνεπώς η πιθανότητα θανάτου του μωρού λόγω επιπλοκών της Covid-19 είναι σχεδόν πενταπλάσια. Όλοι οι θάνατοι μωρών συνέβησαν σε γυναίκες που ήταν ανεμβολίαστες κατά του κορονοϊού τη στιγμή της λοίμωξής τους.
Επίσης, περίπου το 17% των μωρών που γεννήθηκαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών από την εμφάνιση Covid-19 στην έγκυο μητέρα γεννήθηκαν πρόωρα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν την κανονική ημερομηνία τοκετού. Το αντίστοιχο ποσοστό πρόωρων τοκετών στον γενικό πληθυσμό στη Σκωτία είναι 8%, συνεπώς η πιθανότητα πρόωρου μωρού υπερδιπλασιάζεται λόγω λοίμωξης από κορονοϊό.
Η μελέτη βρήκε, ακόμη, ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ ήταν σημαντικά συχνότερη στις έγκυες με Covid-19 που ήταν ανεμβολίαστες τη στιγμή της διάγνωσής τους με κορονοϊό, σε σχέση με τις εμβολιασμένες έγκυες. Το 98% των γυναικών με Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι οποίες χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ήταν ανεμβολίαστες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δρ Στοκ δήλωσε σχετικά: «Τα δεδομένα μάς επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην κύηση, όμως η Covid-19 τον αυξάνει. Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι κρίσιμος για να προστατευθούν οι γυναίκες και τα μωρά από επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή λόγω του κορονοϊού, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν».
Γι' αυτό, οι ερευνητές ενθάρρυναν τις έγκυες να μη διστάζουν να εμβολιαστούν και με ενισχυτική δόση, καθώς, σύμφωνα με τη δρα Ρέιτσελ Γουντ του οργανισμού Public Health Scotland, «είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικό τρόπο για να προστατευθούν οι έγκυες και τα μωρά τους από σοβαρή Covid-19. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, συνεπώς ενθαρρύνω τις έγκυες γυναίκες ή όσες ελπίζουν να μείνουν έγκυες να εμβολιαστούν πλήρως το ταχύτερο δυνατό».
Οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν πιο έντονες προσπάθειες για να πειστούν να εμβολιαστούν οι διστακτικές γυναίκες που είναι έγκυες και όσες σκοπεύουν να μείνουν, καθώς μέχρι στιγμής τα ποσοστά εμβολιασμού τους είναι αρκετά χαμηλότερα από τον γενικό πληθυσμό των γυναικών ηλικίας 18-44 ετών.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01666-2