Η ψήφος δύο απόντων Ιεραρχών ήταν αυτή που καθόρισε την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, την πρώτη που είχαν άμεση εμπλοκή οι Σύνοδοι του νησιού και του Φαναρίου.
¨Όπως έγινε γνωστό κατά την ψηφοφορία οι Μυρλοποτάμου και Κισμάμου έλαβον από 5 ψήφους .Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 10 μητροπολίτες αλλά οι ψήφοι μοιράστηκαν με αποτέλεσμα να «επιστρατευθούν» οι δύο απόντες Ιερτάρχες
Σεβαστείας Σεραφείμ και Μπουένος Άιρες Ιωσήφ. Η συμμετοχή των απόντων στην ψηφοφορία δεν είναι κάτι το παράνομο.Συνηθίζεται σε εκλογές Αρχιερέων στο Φανάρι, οι απουσιάζοντες να αφήνουν τις ψήφους των στην διάθεση του Πατριάρχη. και αυτός τις αναθέτει σε όποιον θέλει ώστε να ψηφίσει για λογαριασμό τους
Στην περίπτωση του Ευγένιου ο κ.Βαρθολομαίος έδωσε το προνόμιο της διπλής ψήφου στους μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου και Μύρων Χρυσόστομου οι οποίοι ψήφισαν τον Ευνένιο.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος ο Πατριάρχης κάτι που θα είχε αντίχτυπο στη δυναμική του νέου Αρχιεπισκόπου.
Ανεξάρτητα από αυτό η εκλογή Ευγένιου απέδειξε ότι το συνοδικό σύστημα στο Φανάρι λειτουργεί παρά τα «σύψηφα» (διπλή ψήφος) καθώς οι 10 εκλέκτορες μοιράστηκαν.
Κατά έναν περίεργο τρόπο και κατά την κατάρτιση του τριπρόσωπου οι Ευγένιος και Αμφιλόχιος έλαβαν από επτά ψήφους.
Όπως και να έχει η Εκκλησία της Κύπρου γύρισε σελίδα με το Φανάρι να κινείται πλέον σε απολύτως χαρτογραφημένα νερά σε μια δύσκολη περίοδο για την ενότητα της Εκκλησίας.
Ο κ.Βαρθολομαίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε ο νέος Αρχιεπίσκοπος να «κοιτάζει» προς Αθήνα ή άλλα κέντρα και για τον λόγο αυτό εκλέχτηκε τελικά ο Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου ο οποίος όμως –εκτός των άλλων- είναι ιδιαιτέρα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και άνθρωπος του διαλόγου και της καταλλαγής.