Ρωσικά ΜΜΕ: Πως η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

 
Ρωσικά ΜΜΕ: Πως η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 09/12/21 - 17:30

Η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δημοσίευσε ένα άρθρο όπου εμπειρογνώμονες αναλυτές τονίζουν ότι Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα εμποδίσουν την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ για να μην προκαλέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, αυτή είναι μια από τις βασικές πτυχές για την διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας τόσο μεσοπρόθεσμά όσο και στρατηγικά.

Παρά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την οποία η Ρωσία έχει έναν μάλλον περίπλοκο διάλογο τον τελευταίο καιρό, η Μόσχα και η Αθήνα παραδοσιακά συνδέονται με μάλλον φιλικές σχέσεις. Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων καθώς και η σταθερή θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στις δύο χώρες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες.

Οι ειδικοί αναλυτές με δεδομένο ότι από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει την συμμαχία του με την προσθήκη των μετοσοβιετικών δημοκρατικών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις εγγυήσεις που μπορεί να δώσει το ΝΑΤΟ στη Ρωσία σχετικά με τη μη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με έναν ειδικό επί των ΗΠΑ, τον Αλεξάντερ Ντομρίν, καθηγητή στο νομικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ ως μύθο που χρησιμοποιείται από τη ρωσική πλευρά. «Αν και υπάρχουν πολλά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι Δυτικοί πολιτικοί έλεγαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πλησίαζε ούτε σε απόσταση μια ίντσας από τα σύνορα της ΕΣΣΔ. Βέβαια το θέμα είναι ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν καταγράφηκαν γραπτώς. Αν όμως το ΝΑΤΟ δεν τα είχε καταγράψει γραπτώς πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, γιατί να το κάνει τώρα;» αναρωτήθηκε ο ειδικός.

Επιπρόσθετα ο Ντομρίν τόνισε ότι πιστεύει ότι είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει ότι ακολουθούσε λάθος πολιτική τόσα χρόνια και ότι η επέκταση της θα σταματήσει μετά την συνάντηση κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ, που αναμένεται σύντομα.

Προκειμένου να παράσχει τυχόν νομικές εγγυήσεις για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της και να ακυρώσει τη λεγόμενη αρχή των ανοιχτών θυρών, είπε στην Izvestia ο Πάβελ Σάρικοφ από το Ινστιτούτο Σπουδών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Εντουαρντ Λοζάνσκι συμφωνεί με τα παραπάνω και υποστηρίζει ότι η Μόσχα μπορεί μάλλον να βασιστεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Γαλλία και την Γερμανία αλλά και την Ελλάδα που θα εμποδίσουν την ένταξη της Ουκρανίας, καθώς και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ για να μην προκληθεί η Ρωσία.

ΠΗΓΗ: TASS