Επιταχύνθηκε ο ρυθμός των νέων ραντεβού από πολίτες άνω των 60 ετών μετά την απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμου.
Την Τρίτη και μετά τη σχετική ανακοίνωση προγραμματίστηκαν πάνω από 9.000 ραντεβού πρώτης δόσης, όταν κατά μέσον όρο το προηγούμενο διάστημα προγραμματίζονταν περίπου 2.000-3.000 ημερησίως. Αντίστοιχα, χθες από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί 13.000 ραντεβού, με τον σχετικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 15.000 έως το τέλος της ημέρας.
Όπως γνωστοποίησε, άλλωστε, χθες ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «πριν ανακοινώσουμε το μέτρο του αναγκαίου εμβολιασμού ο ημερήσιος ρυθμός των νέων ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού. Δηλαδή κλείστηκαν σχεδόν 10 φορές περισσότερα», με τους αριθμούς να αποτυπώνουν μια πρώτη, κοινωνική διάθεση υπέρ του μέτρου.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί τελικά, με βάση τις αναλύσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πεποίθηση που εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, εάν συνεχιστεί η κινητικότητα για την πρώτη δόση τότε εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί επιπλέον 200.000 άτομα και το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών πιθανόν να ξεπεράσει το 90%, από λίγο πάνω από 80% που είναι σήμερα. Και αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις ηλικίες αυτές σημαίνει λιγότερα σοβαρά περιστατικά της νόσου, λιγότεροι διασωληνωμένοι και θάνατοι ασθενών.
Ειδικότερα, για τους επιστήμονες σε αυτή τη φάση το κρίσιμο σημείο είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ατόμων 60 ετών και άνω, πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» του στελέχους «Ομικρον».
Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τη υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.
Σημειώνεται ότι επίκειται η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έχει κληθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης από τους έξι στους τέσσερις μήνες. Τα μέλη της Επιτροπής συλλέγουν δεδομένα για το όφελος της «επίσπευσης», εστιάζοντας σε άτομα άνω των 30 ετών.
Παράλληλα, χθες οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο κατόπιν μοριακού ελέγχου PCR. Εως τώρα το πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και έπειτα από ένα θετικό rapid test, το οποίο μπορεί να διενεργείται σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικά φαρμακεία. Ετσι, έχουν καταγγελθεί αρκετές περιπτώσεις που φαρμακοποιοί δέχθηκαν πιέσεις από πολίτες να δηλώσουν στο σύστημα θετικό αποτέλεσμα rapid test, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγείται όλοι οι εργαζόμενοι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα να είναι εμβολιασμένοι.
Καμία επέκταση
Προσώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αριθμητικά δεδομένα από τη λίστα των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (60 ετών και άνω) που θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», αφού η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στον εμβολιασμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει υψηλή ζήτηση για νοσηλεία, πιέζοντας ασφυκτικά το ΕΣΥ.
Οι δείκτες εξέλιξης της πανδημίας
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.196 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 350.685 μοριακών και rapid τεστ– και 75 θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 690 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 507 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, έναντι 479 εξιτηρίων λόγω ίασης.
Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 66,8% και των κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 98%.
«Τεράστιο πρόβλημα» η Θεσσαλονίκη όπου 1.030 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, με τον καθημερινό αριθμό των νέων μολύνσεων να παραμένει τετραψήφιος επί σειρά εβδομάδων.
Ακόμη δυσκολότερη καθιστά την εξίσωση της αποκλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλες τις όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης (στο Κιλκίς 30 κρούσματα, στην Ημαθία 94, στην Πέλλα 95, στην Πιερία 70, στις Σέρρες 170 και 60 στη Χαλκιδική), αυξάνοντας την πίεση προς τα μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του χθες στη Βουλή, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα από τη συμπρωτεύουσα με αυτή στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα κρούσματα αποκλιμακώνονται σταθερά. Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί στις νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης έχει υπερβεί το όριο των αντοχών του συστήματος, καθώς η πόλη εμφανίζει πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και υψηλή ζήτηση σε νοσηλείες.
Μάλιστα, όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε εκτάκτως στις αρχές της εβδομάδας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας από το Ιπποκράτειο ότι «βλέπετε τι γίνεται σ’ αυτό το Νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό». «Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» κατέληξε η κ. Γκάγκα.