«Η ανεύθυνη πολιτική των ανοχτών συνόρων μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντο κέντρο υποδοχής προσφύγων»

 
«Η ανεύθυνη πολιτική των ανοχτών συνόρων μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντο κέντρο υποδοχής προσφύγων»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 11/04/16 - 09:03

Η προσφυγική - μεταναστευτική κρίση ως ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική δοκιμασία και η άμεση σύνδεσή της με τα θεμελιώδη εθνικά μας ζητήματα ήταν το θέμα εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι Τομεάρχες Μακεδονίας - Θράκης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κύριοι Θεόδωρος Καράογλου και Σταύρος Καλαφάτης, με κεντρική ομιλήτρια τη Συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του κόμματος κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Κοινή συνισταμένη των τριών τοποθετήσεων ήταν πως με την ανεύθυνη πολιτική των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ανικανότητα, αλλά και την ανεπάρκειά της σε όλες τις πτυχές διαχείρισης της κατάστασης, κατάφερε να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο κέντρο υποδοχής προσφύγων και να αναδείξει την Τουρκία σε διαχειριστική δύναμη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που συνεχίζουν να καταφθάνουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα μας.

Θεόδωρος Καράογλου: το σκηνικό έπαψε να είναι προβληματικό, μετεξελίχθηκε σε εθνικά τραγικό

Ο Τομεάρχης Μακεδονίας - Θράκης της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου παρατήρησε πως τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στο λασπότοπο της Ειδομένης και στα υπόλοιπα hot spot που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας: «Είναι δυστυχώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας να συντονίσει και να διαχειριστεί μια συνεχώς διογκούμενη κατάσταση η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ημέρα με την ημέρα».

«Εξαιτίας των τραγικών συνθηκών επιβίωσης για χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, των ανεξέλεγκτων ΜΚΟ και της αδυναμίας των αρμόδιων Υπουργών να χαράξουν μια ρεαλιστική εφαρμόσιμη πολιτική, το σκηνικό έπαψε πλέον να είναι προβληματικό, καθώς μετεξελίχθηκε σε εθνικά τραγικό» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, με τον Τομεάρχη Μακεδονίας και Θράκης να εστιάζει σε δυο άξονες. Αφ' ενός, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση να μη μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε εθνικό δημογραφικό πρόβλημα και, αφ' ετέρου, η Μακεδονία να μη γίνει τόπος εγκλωβισμού χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων. «Είναι άδικο, αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και ανεξήγητο η Κυβέρνηση να προσπαθεί να φορέσει... φέσι στη Μακεδονία δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά του για ισομερή γεωγραφική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια, πλην της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Μέσα σε αυτό το διεθνοπολιτικό πλαίσιο, ο κ. Καράογλου έθιξε και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, συνδυάζοντάς το με τη στάση που κρατά το γειτονικό κρατίδιο απέναντι στην προσφυγική κρίση αλλά και την καθημερινή ολίσθηση της Κυβέρνησης δια της πλαγίας στο θέμα του ονόματος. Όπως είπε: «Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις ιδεολογικές της εμμονές και να αντιληφθεί ότι εκπτώσεις στα εθνικά θέματα δεν δικαιολογούνται, ούτε συγχωρούνται» και έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι «καμία εθνική ταυτότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί εις βάρος της ιστορικής αλήθειας».

Σταύρος Καλαφάτης: ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό συλλογικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού

Ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων για το μέλλον της Ε.Ε., «μονομερείς ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών εγκυμονούν τον κίνδυνο να γυρίσουμε σε μία διχασμένη Ευρώπη αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων». Σημείωσε την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό συλλογικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού, με συντονισμό της Ε.Ε. προς τα κράτη-μέλη σε θέματα οικονομικών πόρων, υποδομών υγείας, θεμάτων εκπαίδευσης και εργασίας, αλλά και των κυβερνήσεων προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σηκώνουν το άμεσο βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, υπολειπόμενη δραματικά σε υποδομές, πόρους και αντοχή απορρόφησης συνεπειών», είπε.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά άλλοθι στα ελλείμματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, για την ανικανότητά της σε κάθε στάδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης», είπε και συνέχισε: «Ήμασταν ο κυματοθραύστης της Ευρώπης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και στις προσφυγικές ροές και δυστυχώς, βλέπουμε τον κυματοθραύστη να έχει πλέον μετακινηθεί στα βόρεια σύνορά μας. Με τη χώρα μας έξω από αυτόν, παραδομένη στη φουρτούνα και μάλιστα ουσιαστικά ακυβέρνητη».

Καταδεικνύοντας προβληματικά σημεία στη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, χαρακτήρισε επικίνδυνη ασάφεια (με ελληνική ανοχή) την αναφορά σε επαναπροώθηση όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά, χωρίς αναφορά σε εθνικά ύδατα, νησίδες και βραχονησίδες: Τι θα γίνει αν μερικές εκατοντάδες προσφύγων αποβιβαστούν στα Ίμια; Για το όνομα των Σκοπίων, κάλεσε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όσο είναι υπουργοί, να κρατούν την άποψή τους για τον εαυτό τους.

Ο κ. Καλαφάτης κατέληξε: «Τρία θέματα προκάλεσαν ρωγμές και φόβους διάλυσης της Ε.Ε. Σενάριο Grexit, μέλλον Σένγκεν και Βρετανικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε να προκληθούν τα δύο και αρκέστηκε σε απειλή βέτο στο τρίτο. Ήρθαν ως σωτήρες Ελλάδας και Ευρώπης, καταστρέφουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρέπει να φύγουν».

Ντόρα Μπακογιάννη: παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης

Η Συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α΄ Αθηνών κα Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιμες σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στα 60 και πλέον χρόνια της ιστορίας της.«Κλονίζονται οι θεμέλιοι λίθοι της συγκρότησής της: Η ελευθερία διακίνησης των ατόμων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη «ανίκανη» να διαχειριστεί το προσφυγικό όταν ήρθε η ώρα να συνεννοηθεί με την Τουρκία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα «να απευθυνθεί ως ικέτης στην Άγκυρα χωρίς να διαθέτει σχέδιο».

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση καταλόγισε στην Κυβέρνηση «παροιμιώδη ανικανότητα» καθώς, όπως είπε, «έκανε ό,τι μπορούσε για να γεμίσει η χώρα με παράτυπους μετανάστες. Ο διαφημισμένος αριστερός ανθρωπισμός τους αποδείχθηκε ψεύτικος. Η απουσία του κράτους αντικαθίσταται από την απλόχερη στήριξη των πολιτών». Δριμεία κριτική άσκησε και στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική, χρεώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο. Αναφερόμενη τέλος στο Σκοπιανό, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση «στέλνει το μήνυμα ότι δεν την ενδιαφέρει», σημειώνοντας πως«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αδιαφορούν για τα εθνικά θέματα και νοιάζονται μόνο για τη νομή της εξουσίας».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται καθημερινά» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη. «Από την αρχή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναζήτησε τρόπους συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Εκείνος, όμως, προτίμησε τη λασπολογία και το διχασμό. Χτίζει τη νέα διαπλοκή και παρεμβαίνει στις ανεξάρτητες αρχές, στα Μ.Μ.Ε., στη Δικαιοσύνη».

Και κατέληξε: «Η παραμονή της Κυβέρνησης στην εξουσία κοστίζει περισσότερο από την απομάκρυνσή της. Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κληθεί σύντομα να βγάλει τη χώρα από τη λάσπη του λαϊκισμού και της υποκρισίας!».