Μετά το αίσιο τέλος του σήριαλ των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού με την επιλογή των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belharra, φαίνεται ότι ξεκινάει ένα καινούργιο, αυτή την φορά για τις κορβέτες.
Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για τις Belharra, πολλοί παραξενευτηκαν γιατί δεν ανακοινώθηκαν και οι κορβέτες Gowind, για τις οποίες επίσης είχαν συμφωνήσει Ελλάδα και Γαλλία σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές. Αρχικά το ζήτημα είχε αποδοθεί στις διαπραγματεύσεις που έπρεπε να γίνουν με τους Γάλλους τόσο για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν οι κορβέτες όσο και για το που θα ναυπηγηθούν. Η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξ’αρχης ότι θέλει τα πλοία να κατασκευαστούν εδώ, ειδικά από την στιγμή που οι Belharra θα «χτιστούν» στην Γαλλία, αλλά η ομιχλώδη κατάσταση με τα ναυπηγεία περιέπλεκε το ζήτημα.
Στο μεταξύ, όμως, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε κρούση και από άλλη χώρα για τις νέες κορβέτες και έτσι το Πολεμικό Ναυτικό βλέποντας τα σημαντικά οφέλη (σ.σ. μειωμένες τιμές, καλύτερος εξοπλισμός) που αποκόμισε από τον έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών για τις φρεγάτες, αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για τις κορβέτες.
Έτσι μετά τις γαλλικές κορβέτες Gowind, πηγές αναφέρουν, ότι εξετάζονται και οι ιταλικές κορβέτες της Fincantieri, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι Ιταλοί. Μάλιστα o ναυπηγικός οίκος Ficantieri, που έχει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι θέλει να εμπλακεί και στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Αν και οι Γάλλοι έχουν μεγάλο προβάδισμα σε αυτή την νέα «ναυμαχία», κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα κερδίσουν αυτοί το συμβόλαιο για τις κορβέτες, ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ, αφού εκτός των ιταλών στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένουν και άλλες προτάσεις.
Αγώνας δρόμου για τις Belharra
Σε πολύ καλό κλίμα διεξάγονται εδώ και μέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την διαμόρφωση του τελικό κείμενο της σύμβασης για την αγορά των 3 Belharra. Οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, να ετοιμαστεί η σύμβαση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος απόκτησης των 3 Belhara θα είναι περίπου 2.9 δις ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο ο φόρτος των όπλων όσο και η υποστήριξη εν συνεχεία (Follow on support, FOS) των πλοίων για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι δύο πρώτες Belharra αναμένονται να παραδοθούν στο ΠΝ εντός του 2025 και η τρίτη το 2026.