Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

 
Politico: Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ενημερώθηκε: 10/10/21 - 14:12

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Γλασκόβη η Τουρκία επικύρωσε την Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή ως τελευταία από τις χώρες της ομάδας των G20. Η Άγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία ήδη από το 2016, είχε ωστόσο αρνηθεί την επικύρωσή της με το επιχείρημα ότι συμπεριλαμβανόταν σε αυτή ως αναπτυγμένη χώρα, γεγονός που θα την ανάγκαζε να εφαρμόζει πολύ αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επικυρώσει εν τέλει τη Συμφωνία των Παρισίων, επικαλούμενος την ιστορική ευθύνη όλων των χωρών στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

¨ομως πίσω από αυτή η μεταστροφή δεν έγινε άνευ (οικονομικού) ανταλλάγματος... από τις Γαλλία και Γερμανία.

Οικονομικά ανταλλάγματα από Γαλλία, Γερμανία και δύο τράπεζες φέρεται να πήρε η Τουρκία προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Αυτό αποκαλύπτει σε άρθρο της η Politico, τονίζοντας ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ Άγκυρας και αξιωματούχων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο άτομα που περιέγραψαν πτυχές των συζητήσεων.

Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico, δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal. Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε.

Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε έναν νέο στόχο «καθαρές μηδενικές εκπομπές» έως το 2053 –

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι προ ημερών επικυρώσει – αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Για δεκαετίες η Άγκυρα πόνταρε στον λιγνίτη

Η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα επικυρώθηκε χθες ομόφωνα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές υιοθέτησαν, ωστόσο, αίτημα, στο οποίο αναφέρεται ότι η Τουρκία ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας ως υπό ανάπτυξη χώρα, διατηρώντας το δικαίωμα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία όσο δεν πλήττονται η οικονομία και οι κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Γκεκχάν Ερσόι από την οργάνωση Greenpeace χαρακτηρίζει κίνηση τακτικής την επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισιών για το Κλίμα. Κατά την εκτίμησή του η Τουρκία θα αντιμετώπιζε διεθνώς δυσκολίες αν δεν δεσμευόταν. Για την ώρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα έχει η επικύρωση στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει ο τούρκος ειδικός. Η Άγκυρα ωστόσο θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει κλιματική πολιτική και να παρουσιάσει έργο. Ο Γκεκχάν Ερσόι δηλώνει ότι για δεκαετίες η Άγκυρα προωθούσε την αξιοποίηση του λιγνίτη, θέτοντας ως προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αν εξαιρεθεί ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, η Τουρκία καλύπτει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.