Η Frontex ανέπτυξε δυο αερόστατα θαλάσσιας επιτήρησης στην Ελλάδα

 
Η Frontex ανέπτυξε δυο αερόστατα θαλάσσιας επιτήρησης στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 02/09/21 - 18:53

Η Frontex έφερε στην Ελλάδα δύο νέα αερόστατα θαλάσσια επιτήρησης προκειμένου να δοκιμαστούν στην επιτήρηση των συνόρων μας. Τα δύο αερόστατα κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες CNIM Air Space και in-innovative navigation, που συνεργάστηκαν πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, και στην συνέχεια παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικά στην Frontex με σκοπό τον έλεγχο της απόδοσης και της οικονομικής αποδοτικότητας τους.

Τo πρώτο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης εγκαταστάθηκε στον κρατικό αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», ενώ το δεύτερο εγκαταστάθηκε νοτιοανατολικά της Λήμνου. Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών ξεκίνησε τον Ιούλιο και προγραμματίζεται να διαρκέσει μερικούς ακόμη μήνες.

Τα αερόστατα επιτήρησης είναι μια εντελώς νέα και καινοτόμος προσέγγιση για την θαλάσσια επιτήρηση. Προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση συνδυάζοντας διάφορους αισθητήρες επιτήρησης με υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης, προσαρμοσμένους πάνω σε μια ευέλικτη πλατφόρμα ,που μπορεί να μεταφερθεί πολύ γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.

Το αερόστατο, μήκους 19,35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.800 ποδών από τον σταθμό βάσης επί 24ώρου βάσεως για συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως 7 ημερών, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα η εικόνα που μεταδίδεται στον σταθμό εδάφους μεταφέρεται ταυτόχρονα στα κέντρα επιχειρήσεων του οργανισμού στη Βαρσοβία, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, διασφαλίζοντας τον άρτιο συντονισμό της απαιτούμενης αντίδρασης.

Τα αερόστατα επιτήρησης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι μια πολύ οικονομικά αποδοτική λύση από πλευράς, κόστους ανά ώρα λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα αερομεταφερόμενα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, η άλλη σημαντική προστιθέμενη αξία ενός δεμένου αεροστατικού είναι η αντοχή του. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να πετάει 24/7 για αρκετές ημέρες. Τα αερόστατα επιτήρησης είναι κινητά, εύκολα μετακινούμενα και δεν χρειάζονται συγκεκριμένη υποδομή για να αναπτυχθούν. Το ύψος πτήσης του δεμένου αεροστατικού (εκατοντάδες μέτρα) προσφέρει ένα άλλο πλεονέκτημα. Απαλλάσσει το σύστημα από περιορισμούς τοπογραφίας και καμπυλότητας γης, που συνήθως περιορίζουν την απόδοση των συνηθισμένων συστημάτων εδάφους.

Τέλος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών τα αερόστατα επιτήρησης είναι ανθεκτικά στις απειλές και προσαρμόζονται σε θαλάσσιο περιβάλλον (ειδικά σε ισχυρούς ανέμους, έως 110 χλμ./Ώρα).