Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία 18χρονου Ρομά

 
Ένταση κατά τη δίκη του για τη δολοφονία 18χρονου Ρομά

Ενημερώθηκε: 16/09/16 - 15:18

Οργή, αγανάκτηση, ένταση και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνθέτουν από το πρωί το κλίμα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπου ζωντανεύει η αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε δύο οικογένειες Ρομά, σε γειτονιά του Δενδροποτάμου, κατά την οποία έπεσε νεκρός ένας 18χρονος μικροπωλητής και τραυματίστηκε σοβαρά ο 44χρονος πατέρας του.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται πέντε άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο παππούς, ο γιος με τη σύζυγό του και δύο εγγόνια.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι του 18χρονου θύματος, που ήταν γνωστός με το όνομα «Ισαάκ», κατέκλυσαν τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ζητώντας «να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ισαάκ» έγραφαν τα μαύρα μπλουζάκια που φορούσαν κάποιοι εξ αυτών, ενώ τυπώθηκαν και αφίσες με τη φωτογραφία του 18χρονου κι από κάτω τη λέξη: «Δικαιοσύνη».

Όπως αναμενόταν, ισχυρά ήταν τα μέτρα ασφάλειας μέσα κι έξω από την αίθουσα του ακροατηρίου, ενώ στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου, έκαναν την εμφάνισή τους και άνδρες των ΜΑΤ, για κάθε ενδεχόμενο.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, μόλις ο εκ των βασικών κατηγορουμένων, 69χρονος παππούς, σε σύντομη τοποθέτησή του, αρνήθηκε το κατηγορητήριο, εξαγριωμένοι φίλοι και συγγενείς του θύματος φώναξαν «δολοφόνε» και «ψεύτη», καλώντας τον να «αυτοκτονήσει».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη στην αίθουσα, απευθύνοντας έκκληση προς το ακροατήριο να ηρεμήσει για να διεξαχθεί η δίκη και «να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Κάποιοι, πιο ψύχραιμοι, προσπαθούσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να δώσει εντολή να απομακρυνθούν από την αίθουσα όσοι παρενέβαιναν στη διαδικασία, κάτι που επαναλήφθηκε αρκετές φορές.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, ο 44χρονος πατέρας του Ισαάκ, θύμα και ο ίδιος της αιματηρής συμπλοκής, αφού υπέστη σοβαρά τραύματα και διέφυγε τον κίνδυνο, ύστερα από μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο. Καταθέτοντας, αναφέρθηκε στην κόντρα που προϋπήρχε ανάμεσα στη δική του οικογένεια και την οικογένεια των κατηγορουμένων.

Συναισθηματικά φορτισμένος έκανε αναφορά στο χρονικό αυτής της διαμάχης, που -όπως αποκαλύφθηκε- συνδεόταν με την «αποκλειστικότητα» που διεκδικούσαν οι κατηγορούμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου πουλούσαν διάφορα αντικείμενα παραεμπορίου. «Έλεγε ότι η περιοχή είναι δική του. Ήθελε την αποκλειστικότητα, διότι εκεί ήταν τα πολλά χρήματα» είπε ο μάρτυρας, απευθυνόμενος στον πρώην φίλο και συμμαθητή του στο δημοτικό, δεύτερο εκ των κατηγορουμένων. Κατήγγειλε δε, ότι υφίστατο «μπούλινγκ» από τον τελευταίο και περιέγραψε σκηνές με το γιο του να συμπλέκεται με μέλος της άλλης οικογένειας.

Ο 48χρονος πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε αποτραβηχτεί από το λιμάνι, περίπου πριν από τρία χρόνια και εργαζόταν ως υπάλληλος διανομών.

Σε κάποια στιγμή τα «αίματα άναψαν» όταν στη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα, σηκώθηκε από το εδώλιο ο 69χρονος κατηγορούμενος, αμφισβητώντας κάτι που είχε ειπωθεί. Τη στιγμή εκείνη, το εξοργισμένο ακροατήριο άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και κάποιοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικοί κλοιό. Το δικαστήριο διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η κατάθεση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται.