Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να εξετάσει τη δυνατότητα περεταίρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό
Τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει η επιτροπή και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί η εφαρμογή τους τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι:
-παράταση μία ώρας στο ωράριο κυκλοφορίας
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τις 12:30 που ξεκινά σήμερα, θα ξεκινά άμεσα, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από τη 01:30 την νύχτα. Έκπληξη α είναι αν καταλήξουν σε πλήρη άρση της απαγόρευσης
-άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση
-να επιτραπούν περισσότερα άτομα στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις (πιθανώς 200 αντί για 100 άτομα που ισχύει σήμερα).
Τα παραπάνω μέτρα ενδέχεται να κλειδώσουν από σήμερα, μετά τη σύσκεψη των ειδικών, οι οποίοι παρόλα αυτά θα συνεκτιμήσουν και την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση του κόσμου στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στην συζήτηση το ενδεχόμενο στα καταστήματα εστίασης να επιτραπούν όρθιοι όπως και οι εσωτερικοί χώροι
Το θετικό είναι ότι παρατηρείται υποχώρηση της πανδημίας ενώ παράλληλα τρέχουν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εμβολιασμοί, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα. Χθες Τρίτη, καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 1.339 νέα κρούσματα, σε σύνολο περίπου 56.000 τεστ (ποσοστό θετικότητας 2,4%). Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη 1η Ιουνίου είχαν καταγραφεί 1.886 νέες διαγνώσεις και την Τρίτη 25 Μαΐου 2.433. Στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά από τα χθεσινά νέα κρούσματα (672) και στη Θεσσαλονίκη 126.
Εν τω μεταξύ, πάνω από τέσσερα εκατ. πολίτες στη χώρα μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Εως και χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 4.021.068 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 2.369.187 άτομα είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο εμβολιασμός των πολιτών αποκλίνει από το μέσο όρο. Πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης που χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα – όπως η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Δράμα και οι Σέρρες – παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη, μικρό ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».
Ενθαρρυντικά μυνήματα
Τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας στη χώρα μας ενισχύουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) βελτίωσε κατά μία βαθμίδα τη θέση της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την, στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων, στις «πορτοκαλί» χώρες (από τις «κόκκινες») όσον αφορά τον κίνδυνο COVID. Πλέον συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ελέγχους, στην Αττική την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων (-45%), στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν της τάξεως του 35%, στη Λάρισα μειώθηκε κατά 31%, όπως και στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη κατά 50%, ενώ στα λύματα της Πάτρας δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα. Σταθεροποιητική τάση καταγράφηκε στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.
Πού υστερεί ο εμβολιασμό και πού χτίζεται τοίχος ανοσίας
Όσον αφορά τις περοχές που ο εμβολιασμός των πολιτών κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Ροδόπη μόλις το 25,36% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και αντίστοιχα στην Ξάνθη το 25,52%. Εντούτοις, ένας παράγοντας που πιθανόν να ενδυναμώνει την «ασπίδα» έναντι του κοροναϊού στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι και το ποσοστό ανοσίας που έχουν επιτύχει πολίτες έπειτα από φυσική μόλυνση από τον SARS-CoV-2, το οποίο μάλιστα υπολογίζεται ιδιαίτερα αυξημένο. Αντίστοιχα, χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στην Ευρυτανία (24,78%), στην Αιτωλοακαρνανία (27,34), στη Λάρισα (28,30%) στην Αρτα (28,03%), στη Φωκίδα (28,26%) και στην Ηλεία (28,29%).
Αντιστρόφως ανάλογα, με τις μηχανές στο κόκκινο φαίνεται να λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά: «Πρωταθλήτρια» παραμένει η περιφερειακή ενότητα Κύθνου, όπου το 83,99% των κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με τη Μήλο (77,14%), τη Θήρα (61,39) και την Ανδρο (60,59%) να ακολουθούν. Ψηλά στην κατάταξη είναι και η Ιθάκη που έχει σπάσει το φράγμα του 60%, την ώρα που με ταχείς ρυθμούς προς την ανοσία οδεύουν οι κάτοικοι της Καρπάθου (56,14%) και της Μυκόνου (54,85%).
Στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επιπλέον, το ψυχολογικό όριο του 50% έχουν ξεπεράσει η Θάσος (53,44%), η Λευκάδα (51,85%) και οι Σποράδες (51,24%). Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική χώρα τη θετική διαφορά κάνουν η Θεσπρωτία (45,93%) και η Καστοριά (40,69%).