Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη στήριξή του στο Ισραήλ: «Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα»

 
Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη στήριξή του στο Ισραήλ: «Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα»

Ενημερώθηκε: 17/05/21 - 21:48

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα» με τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ καθώς το εβραϊκό κράτος συνεχίζει τις σφοδρούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου, επικρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση ιδιαίτερα για την έγκριση πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ «που εξαπολύει δυσανάλογες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας».

Παράλληλα αποκάλεσε το Ισραήλ «δολοφόνο» Παλαιστινίων όλων των ηλικιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών είπαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων αυτών στις 5 Μαΐου, όπως συνηθίζεται πριν να δοθεί η τελική έγκριση σε τέτοιες συμφωνίες.

Την πώληση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε ένα σχόλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνίες όπως αυτή που αφορά τα συστήματα JDAM. «Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τη βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης ηρεμίας», πρόσθεσε.