Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν «καλοπιάνει» τις ΗΠΑ για τα F-35 και επιτίθεται στο Ισραήλ

 
O εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν

Ενημερώθηκε: 12/05/21 - 23:39

O εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη του στην Hürriyet σημείωσε πως το θέμα των S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία και προκάλεσαν ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να λυθεί μέσω διαβουλεύσεων.

Παράλληλα ο Καλίν υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

«Επαναλαμβάνουμε στις ΗΠΑ την πρόταση να συζητήσουμε τα θέματα των S-400, των F-35 και των κυρώσεων CAATSA. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω συνομιλιών, εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι. Περιμένουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να αγοράσει πυραύλους Patriot κάτω από τις σωστές συνθήκες.

Ο Καλίν συνέχισε σημειώνοντας ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις αποφάσεις της, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει καλά ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 δεν θέτει σε κίνδυνο τα συστήματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και δεν δημιουργούν κινδύνους για τα αεροσκάφη F-35. Ενώ πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ έχουν τέτοιες ανησυχίες, αυτές δεν βασίζονται σε τεχνικά δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας σημείωσε, ακόμα, πως περιμένουν από τις ΗΠΑ να πάρουν μέτρα ενάντια της κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD και της οργάνωσης FETÖ του Γκιουλέν, και πως ζητάνε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει συγκεκριμένα βήματα στα θέματα αυτά.

Τέλος ο Καλίν τόνισε πως οι ισραηλινές επιθέσεις είναι το τελευταίο στάδιο του σχεδίου του ισραηλινού κράτους να εξαλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη από την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική τους ταυτότητα. «Η πίεση πάνω στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί με αδιάκοπο και συστηματικό τρόπο» υπογράμμισε ο Καλίν προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα καθώς και την αντίδραση των Αραβικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.