Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν θα υποχωρήσει» στη μάχη που έχει δεσμευτεί να αναλάβει εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, μετά τη δολοφονία μιας διοικητικής υπαλλήλου της αστυνομίας στο Ραμπουγιέ από έναν Τυνήσιο που, σύμφωνα με πηγές, φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ».
«Ήταν αστυνομικός. Η Στεφανί σκοτώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της, στο Ραμπουγιέ, στην ήδη αιματοβαμμένη γη του Ιβελίν», σημείωσε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στο Twitter.
Το σχόλιο του Γάλλου προέδρου παρέπεμπε στη δολοφονία, το 2020, του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί και δύο αστυνομικών, τον Ιούνιο του 2016, στο ίδιο διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού.
Μετά τον φόνο της αστυνομικού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα γύρω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα ένας Τυνήσιος σκότωσε με μαχαίρι μία διοικητική υπάλληλο της αστυνομίας, στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος του Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.
Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία δεν έχει αναλάβει την υπόθεση «σε αυτό το στάδιο», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εντούτοις, η πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές δήλωσε σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι τα τρομοκρατικά κίνητρα δεν μπορούν να αποκλειστούν στην επίθεση.
Από την άλλη, μια αστυνομική πηγή είπε στο Ρόιτερς ότι ο δράστης δεν φώναζε ισλαμιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσαν πως μεταβαίνουν στο σημείο της επίθεσης, σε αυτόν τον δήμο με σχεδόν 26.000 κατοίκους, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Παρισιού.
«Μια υπάλληλος της αστυνομίας υπήρξε το θύμα επίθεσης με μαχαίρι στο αστυνομικό τμήμα του Ραμπουγιέ, όπου μεταβαίνω», έγραψε σε tweet ο υπουργός Εσωτερικών.
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν γύρω στις 15.20 ώρα Ελλάδας στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος, διευκρίνισε μια αστυνομική πηγή. Η υπάλληλος, ηλικίας 48 ετών, επέστρεφε από το διάλειμμά της για μεσημεριανό, όταν ο δράστης τη μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.
Η γυναίκα πέθανε επί τόπου, παρά την παρέμβαση των διασωστών.
Ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον δράστη, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Αργότερα, εξέπνευσε.
Άγνωστος στην αστυνομία
Πρόκειται για έναν Τυνήσιο υπήκοο, ηλικίας 36 ετών, άγνωστο στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Διέθετε νόμιμα έγγραφα.
«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών (...) θα εκφράσουν τη στήριξή τους στους συναδέλφους του θύματος και μέσω αυτών στο σύνολο της αστυνομίας» και τις δυνάμεις ασφαλείας που «στοχοθετήθηκαν εκ νέου», σημείωσε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.
«Ο τρόμος, για μία ακόμη φορά στοχοθετεί και πλήττει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου», αντέδρασε η συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών Alliance στο Twitter.
Η αντιτρομοκρατική ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση στο Ραμπουγιέ - Ο Τυνήσιος δράστης φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ", σύμφωνα με πολλές πηγές
Ο άνδρας που μαχαίρωσε και σκότωσε μια διοικητική υπάλληλο της αστυνομίας στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος στο Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι, φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια αστυνομική πηγή.
Την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία. Ο επικεφαλής της, Ζαν-Φρανσουά Ρισάρ, που έσπευσε επί τόπου, είπε ότι η υπηρεσία του ανέλαβε την έρευνα κυρίως λόγω του τρόπου που έδρασε ο Τυνήσιος δράστης, του γεγονότος ότι το θύμα ήταν αστυνομικός «αλλά και επίσης λόγω των όσων είπε ο δράστης κατά τη διάπραξη» του φόνου.
Σύμφωνα με μια πηγή της εισαγγελίας, ο Τυνήσιος είχε κάνει μια «αναγνωριστική» έρευνα της περιοχής προτού να επιτεθεί στην αστυνομικό.
«Η Γαλλία έχασε μια από τις καθημερινές ηρωίδες της, σε μια βαρβαρική πράξη αστείρευτης δειλίας», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ.
Η γυναίκα μαχαιρώθηκε στον λαιμό, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Μια τρίτη πηγή είπε ότι ο άνδρας αυτός ήταν νόμιμος μετανάστης στη Γαλλία και δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε έξι μήνες αφότου ένας έφηβος τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε έναν καθηγητή στο Κονφλάν, στα προάστια του Παρισιού, επειδή φέρεται να έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.