Το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου με τη διενέργεια self test από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, μελετά το Υπουργείο Παιδείας.
«Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη.
«Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -αρχίζουμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, αναφερόμενη στον σχεδιασμό του υπουργείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται να γίνονται self test από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι. Κατά συνέπεια, όταν ανοίξουν τα δημοτικά, αυτό θα γίνει χωρίς τη βοήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» ανέφερε η κ. Γκίκα. Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.
Σχετικά με το Πάσχα, προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο. Οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρσι.
Ζ. Μακρή: Παράταση δυο εβδομάδων τον Ιούνιο
Στο μεταξύ, την παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, επανέλαβε την Τετάρτη η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, ενώ προβληματισμό προκαλεί η αναφορά της ότι μόλις 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό.
Μεγαλύτερη η προτεραιότητα στα λύκεια
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η υφυπουργός υποστήριξε πως, όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων έχουν προτεραιότητα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα τα λύκεια λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.
Αναφορικά με τα self test, τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα πηγαίνουν στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.
Για τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, η υφυπουργός επισήμανε, ότι το 30% έχει δηλώσει πως θέλει εθελοντικά να τον κάνει, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται ελαφρά με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Κανονικά οι πανελλαδικές
Η ίδια εμφανίστηκε βέβαιη πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο που γίνονται κάθε χρόνο με βάση τη μειωμένη ύλη κατά 30% λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, ενώ αναφερόμενη στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ωστόσο ανέφερε πως, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για το σύνολο των τάξεων γυμνασίων και λυκείων.
Πιθανότερο το άνοιγμα στις 12 Απριλίου
Η 12η Απριλίου προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την επανέναρξη γυμνασίων και λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των δημοτικών. Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να επιδοθεί προς την κυβέρνηση έως την Παρασκευή.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο ακόμα και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων καθώς ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο, κάποιοι άλλοι, όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης ότι πρέπει να προηγηθούν τα σχολεία και μάλιστα ει δυνατόν μόνο τα λύκεια και πολλοί λιγότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορούν να ανοίξουν και οι δύο δραστηριότητες ταυτόχρονα.
Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες και με την πανδημία να μην έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Η Αριστοτελία Πελώνη σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πάντως ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των Λυκείων.