Αποχώρησε από το Αιγαίο το Τσεσμέ

 
Αποχώρησε από το Αιγαίο το Τσεσμέ

Ενημερώθηκε: 03/03/21 - 12:13

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ αποχώρησε από το Αιγαίο καθώς έληξε και δεν ανανεώθηκε η παράνομη Navtex που είχε εκδοθεί από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης.

Το Τσέσμε πραγματοποίησε υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα σε μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Αν και οι έρευνες έγιναν σε διεθνή ύδατα, ήταν παράνομες καθώς δεν ζητήθηκε η έγκριση της Ελλάδας, που έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα για να αδειοδοτεί πιθανές θαλάσσιες εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τα πέρα-δώθε του Τσεσμέ

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex το Τσεσμέ θα ξεκινούσε τις εργασίες του στις 18/2, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή το υδρογραφικό πλοίο έφτασε στην περιοχή των ερευνών στις 21/2.

Μάλιστα λίγες μέρες μετά, στις 25/2, το Τσεσμέ υποχρεώθηκε εκ νέου να απομακρυνθεί από την προκαθορισμένη περιοχή των ερευνών λόγω των μποφόρ που έπνεαν και να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σμύρνης. Το τουρκικό πλοίο επανήλθε την επόμενη μέρα (26/2) αλλά απομακρύνθηκε εκ νέου στις 28/2. Το πρωί της 1η Μαρτίου το Τσεσμέ πραγματοποίησε έρευνες δυτικά του Άη Στράτη, για να πάρει το δρόμο της επιστροφής στις 2 Μαρτίου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία της παράνομης τουρκικής Navtex.

Η προσπάθεια για προβοκάτσια

Η παρουσία του Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου ήταν ξεκάθαρα μια κίνηση των τούρκων με την οποία ήθελαν να ανεβάσουν την ένταση, να προκαλέσουν την ελληνική αντίδραση και να τορπιλίσουν την διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Τσεσμέ είναι ένα πλοίο 60 ετών με αρκετά περιορισμένες δυνατότητες ερευνών και αρκετά «ταλαιπωρημένο» όπως φάνηκε, αφού με ανέμους 6 μποφόρ αναγκαζόταν να καταφύγει στο λιμάνι της Σμύρνης για να προστατευτεί.

Το Τσεσμέ χρησιμοποιήθηκε σαν δόλωμα από τους τούρκους αλλά η ελληνική πλευρά δεν τσίμπησε. Τρανή απόδειξη ήταν το σκηνικό προβοκάτσιας που επιχείρησε να στήσει η Αγκύρα και μάλιστα δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που ισχυρίστηκε ότι ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το Τσεσμέ πετώντας από πάνω του σε υψός 3,280 ποδιών. Ο Ακάρ δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε λέγοντας ότι δόθηκε από την Τουρκία η πρέπουσα απάντηση στην ελληνική πρόκληση.

Τους ισχυρισμούς της Τουρκίας διέψευσε κατηγορηματικά και με στοιχεία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση του Τσεσμέ και ότι τα ελληνικά μαχητικά που πετούσαν στην περιοχή λόγω προγραμματισμένων ασκήσεων, δεν πλησίασαν το Τσεσμέ σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλιών, ενώ το ύψος πτήσης τους ήταν 19.000 πόδια.

Αφού δεν τους βγήκε το παραπάνω περιστατικό οι πονηροί γείτονες προσπάθησαν ένα νέο κόλπο. Συγκεκριμένα μία μέρα μετά τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένου και τρείς υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες, την Παναγιά και το Αγαθονήσι, με πρόθεση να παρασύρουν τα ελληνικά μαχητικά , που είχαν σηκωθεί για αναχαίτιση, να πετάξουν πάνω από το Τσεσμέ. Και αυτή όμως η προσπάθεια της Άγκυρας απέτυχε.

Το Τσεσμέ μπορεί να έφυγε αλλά στο Αιγαίο πλέουν αρκετά τουρκικά πολεμικά πλοία λόγω της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που λαμβάνει χώρα. Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζει ότι οι Τούρκοι ίσως να προσπαθήσουν εκ νέου να στήσουν κάποιο σκηνικό έντασης και για το λόγο έχει ενισχύσει με ένα σημαντικό αριθμό πλοίων τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, που παρακολουθούν διακριτικά κάθε τουρκική κίνηση.

Συνεχής επιτήρηση, αυξημένα αντανακλαστικά και ψυχραιμία είναι οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στα πληρώματα των πλοίων προκειμένου να αποφευχθούν νέες τουρκικές «παγίδες».