Το γεωστρατηγικό αποτύπωμα Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά μέσα από την αμυντική συνεργασία, η οποία δεν σταματά ν’ αναπτύσσεται.
Ήδη το πυρηνοκίνητο Σαρλς Ντε Γκολ πλησιάζει νότια της Κρήτης και εκτός της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ όπου έχει ενταχθεί στην ομάδα ασφαλείας του αεροπλανοφόρου -και ηγείται όπως φαίνεται και από τις εικόνες της ναυτικής αρμάδας- τα μαχητικά του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού RAFALE M θα συναντηθούν και πάλι εντός του FIR Αθηνών με τα «μπλε φτερά».
[] La TASK FORCE 473 monte en puissance. Avec ses alliés ??, ??, ?? et ??, elle poursuit ses entraînements dans tous les domaines de lutte. Prochaine étape : la lutte anti-sous-marine avec
— Armée française - Opérations militaires (@EtatMajorFR)
Η διέλευση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή μας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ ακόμη μια αεροπορική συνεργασία. Άλλωστε οι αεροπόροι πάντοτε αναζητούν την «DACT», δηλαδή την αντιμετώπιση ενός διαφορετικού τύπου αεροσκάφους καθώς μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες αναπτύσσονται διαφορετικές τακτικές.
Ήδη η άσκηση «SKYROS» ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι Έλληνες ιπτάμενοι να γνωρίσουν τις ικανότητες των RAFALE F-3R και τώρα οι αεροπόροι από την 115 Πτέρυγα Μάχης και την 116 του Αράξου, καλούνται να βρεθούν στον αέρα είτε ως «φίλοι» είτε ως «εχθροί» με τα RAFALE M, τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα F-3R που είχαν μετασταθμεύσει στην Τανάγρα και είναι ο τύπος που θα «κατοικήσει» στην 114 ΠΜ και την 332 Μοίρα «γεράκι».
340 μοίρα «Αλεπού», 343 μοίρα «Αστέρι», 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος» καλούνται να πετάξουν νότια από την Κρήτη, στο FIR Αθηνών πάνω από το Λιβυκό πέλαγος αλλά και σε άλλα τμήματα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μαζί ή απέναντι από τα γαλλικά αεροσκάφη που θ’ απονηώνονται από την πίστα απογείωσης του Σαρλς Ντε Γκολ.
Οι εικονικές εμπλοκές, εφαρμόζοντας τις DACT αφορούν σχηματισμούς, δυο μαχητικών εναντίον τεσσάρων αλλά και τεσσάρων αεροσκαφών εναντίον έξι. Παρόμοιες αεροπορικές τακτικές εφαρμόστηκαν και κατά την άσκηση SKYROS, μέσα από πολυάριθμους σχηματισμούς αεροσκαφών που ενεπλάκησαν μεταξύ τους.
Βεβαίως το Ελληνικό ενδιαφέρον της ανάλυσης των RAFALE είναι κάτι που δεν κρύβουν οι Αξιωματικοί στο αεροπορικό Επιτελείο, ακόμη κι αν οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες βρίσκονται ήδη στα γαλλικά θρανία. Για τους Γάλλους αεροπόρους είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετάξουν απέναντι από την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ που έχει.
Ελλάδα και Γαλλία τα τελευταία δυο χρόνια καλλιεργούν ιδιαίτερα την αμυντική συνεργασία και ιδίως στον αεροπορικό τομέα η οποία έχει ενταθεί.
Για τις δυο χώρες αυτές οι ασκήσεις είναι ένα κοινό μήνυμα απέναντι στον γεωστρατηγικό αντίπαλο στην περιοχή, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σ’ έναν αστάθμητο παράγοντα που αντίκειται ευθέως στα Ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο δίπλα στους Αμερικανούς
Από την άλλη πλευρά και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός των ασκήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό έδαφος και στην θάλασσα, δείχνει και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα ότι «συνυπογράφει» με την Ελλάδα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ που έχει ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής από το Άμπου Ντάμπι κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων από το ΓΕΕΘΑ, συνεργάστηκε με τη γαλλική φρεγάτα FS GUEPRATTE, στην περιοχή της Αραβικής Θάλασσας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του πολεμικού μας πλοίου στην Αποστολή EMASOH/AGENOR (European led Maritime Situation Awareness in the Straight of Hormuz), σε ρόλο ASSOCIATED SUPPORT.
Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με την Αμερικανική πλευρά, συντόνισαν τις ενέργειες ώστε να γίνει συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΥΔΡΑ με τα Περιπολικά USCG ADAK και USCG MAUI των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής , στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου. Στην κοινή άσκηση έγιναν προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών.
Πηγή: