«H Ευρώπη έχει εξαντληθεί. Ενας χρόνος πανδημίας με συνεχή σκαμπανεβάσματα ,ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα». Η γερμανική Suddeutsche Zeitung σκιαγραφεί με λίγες λέξεις το κλίμα που επικρατεί στη Γηραιά ήπειρο.
«Οι επιστήμονες προειδοποιούν, οι πολίτες άρχισαν όμως να δυσανασχετούν καθώς είναι προφανής η απουσία στρατηγικής για την εξεύρεση λύσης» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Και το ερώτημα είναι: Τι κάνουν επιτέλους οι πολιτικοί ηγέτες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Γιατί οι πολίτες ,εκλέγουν πρωθυπουργούς για να λύνουν τα προβλήματα και όχι να παρακολουθούν τα τρένα να περνούν! `Η,περιμένοντας τα εμβόλια που δεν έρχονται στην ώρα τους, να βλέπουν αμήχανοι τους πολίτες να στριμώχνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην γίνονται μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν καταστεί πλέον είδος πολυτελείας!
Την ίδια ώρα, η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ έχει επίσης το δικό της …Θεό κατά της πανδημίας και ακολουθεί διαφορετικό δρόμο απέναντι στην κρίση:
Στη Δανία άνοιξαν από χθες τα καταστήματα, στην Ισλανδία ξανανοίγουν τα μπαρ.
Αντίθετα, η Νορβηγία παίρνει πιο αυστηρά μέτρα στο Οσλο καθώς εξαπλώνεται η βρετανική παραλλαγή του covid.
Η Τσεχία στρέφεται στη Ρωσία για να εξασφαλίσει το εμβόλιο Sputnik V, χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ, επιβάλλοντας ταυτόχρονα πολύ σκληρό lock down,καθώς τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα.
Η Ιταλία έχει γίνει …ακορντεόν με αυστηρά και πιο χαλαρά μέτρα ανά περιοχή, στη Σαρδηνία ανοίγουν τα γυμναστήρια, ενώ στην Αυστρία -τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων- τα κρούσματα αυξάνονται και ο Πράσινος υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσχόμπερ κάνει λόγο για «ανησυχητική αναστροφή της τάσης».
Οσο για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, την Γερμανία ; «Δεν έχει στρατηγική», όπως γράφει πικρόχολα η γαλλική Liberation. Από χθες άνοιξαν τα κομμωτήρια, προκαλώντας την οργή των άλλων καταστηματαρχών.
«Δεν βλέπω τη διαφορά ανάμεσα στο να περνάς μιάμιση ώρα στο κομμωτήριο και να ψωνίζεις για δεκαπέντε λεπτά σε ένα κατάστημα» λέει εκπρόσωπος των Εμπόρων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
«Το παράδοξο των μέτρων»
Όπως γράφει επίσης η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «το παράδοξο των μέτρων» , οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έχουν κλείσει για μήνες, αλλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση επιτρέπουν την εξάπλωση της πανδημίας και όχι την πρόληψή της. Γιατί το κύριο πρόβλημα δεν είναι το μέρος, αλλά η συμπεριφορά σε αυτό… Η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο δεν είναι μεταδοτική. Η μετάβαση σε μια συναυλία δεν σε κάνει να αρρωσταίνεις. Δεν μολύνεσαι με τον Covid-19 κοιτώντας απλά τους πίνακες ή τα έργα τέχνης σε ένα μουσείο. Ούτε η ανάγνωση βιβλίων σε μια δημόσια βιβλιοθήκη προκαλεί αυτομάτως μόλυνση από κορονοϊό. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η εισπνοή αερολυμάτων που μόλις έχει εκπνεύσει ένα μολυσμένο άτομο. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό όταν βρίσκεστε στον κινηματογράφο ή στο θέατρο, στο κατάστημα παπουτσιών, στο μουσείο, στο καφέ, στη βιβλιοθήκη ή στο γραφείο. Ακόμα και στο σχολείο δεν χρειάζεται απαραίτητα να εισπνέετε αερολύματα που μόλις έχει εκπνεύσει κάποιος άλλος. Και στο μεταξύ, οι Βρετανοί κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους και οι Αυστριακοί κάνουν σκι, ενώ οι Γερμανοί, από την άλλη πλευρά, δεν επιτρέπεται καν να πάνε στα εξοχικά τους» γράφει πολύ σωστά η Die Welt.
Κύμα αγωγών από τους εμπόρους.
«Στη Γερμανία, ήδη, πολλοί έμποροι δεν βλέπουν άλλη διέξοδο από το να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αγωγές ενάντια στο κλείδωμα. Ελπίζοντας βάσιμα σε μεγάλα ποσά αποζημίωσης» γράφει η Tagesspiegel.
«Νιώθεις ότι σου φέρονται άδικα. Σε τελική ανάλυση, ορισμένα μεγάλα καταστήματα επιτρέπεται να ανοίγουν, για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, παρ’ όλο που είναι γεμάτα κόσμο από ό, τι θα ήταν τα περισσότερα μικροκαταστήματα. Η κυβέρνηση δεν βλέπει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος στα μεγάλα καταστήματα απ` ότι στο λιανικό εμπόριο» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Είναι τρελό και αυθαίρετο να επιτρέπεται η πώληση βότκας σε μπουκάλια ,αλλά όχι σε ποτήρι» λέει ένας ιδιοκτήτης μπαρ στο Βερολίνο.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εμπόρων που μηνύουν το κράτος, «Έχουμε υποβάλει μέχρι τώρα έναν τριψήφιο αριθμό αγωγών από εμπόρους για άμεσο άνοιγμα ή αποζημίωση» τονίζει ο Κλάους Νίντιγκ, εκπρόσωπος της Βερολινέζικής δικηγορικής εταιρείας «Nieding und Barth», στην Tagesspiegel.
Όπως λέει ,σύντομα ο αριθμός των αγωγών από την εταιρεία του μόνο θα είναι τετραψήφιος. «Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κύμα αγωγών που έχει δει ποτέ η Γερμανία» προσθέτει.
Οι Γερμανοί μικροέμποροι κάνουν λόγο στις αγωγές τους για «παράνομη κρατική παρέμβαση στην εμπορική επιχείρηση, παράνομη παρέμβαση στην ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και την ελευθερία του ατόμου, καθώς και αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση του λιανεμπορίου»
Ζητούν διαγραφή χρεών
Ηδη, περισσότερα από 170 καταστήματα στο Βερολίνο ,έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Trade for Retail» ζητώντας να ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους. «Ζητάμε ίση και δίκαιη αντιμετώπιση» λένε οι εκπρόσωποι της κίνησης, καθώς η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι καταστροφική.
Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (HDE) , το 67% των λιανοπωλητών στον τομέα υποδημάτων και δερμάτινων ειδών φοβούνται για κύμα πτωχεύσεων, χωρίς περαιτέρω βοήθεια εφέτος. Στον τομέα της ένδυσης , το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 64% και στα παιδικά παιγνίδια, 50%.
Οι έμποροι στο Βερολίνο ζητούν επίσης διαγραφή των χρεών που προκλήθηκαν από την πανδημία και το αντι-συνταγματικό κλείσιμο των καταστημάτων τους. Και να σκεφτείτε ότι πέρυσι στη Γερμανία, το λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά μέσο όρο με περίπου 11.000 ευρώ ανά κατάστημα, ως αποζημίωση για τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.
Το αίτημα διαγραφής χρεών από την πανδημία, ειδικά μεταξύ των μικρών καταστημάτων, έχει λάβει άλλωστε διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Τι λέει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Όπως λέει στη «δημοκρατία» ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρέπει και στην Ελλάδα «να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των μικρομεσαίων όλης της Ευρώπης για το άνοιγμα των καταστημάτων μας».
Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει μάλιστα ότι «μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου καθολικού lockdown, όμως τα κρούσματα δεν μειώνονται. Αποτέλεσμα είναι να παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή και το κλείσιμο των καταστημάτων μας. Έφτασε όμως η στιγμή να πούμε «ως εδώ, δεν πάει άλλο».
Η πορεία της πανδημίας αποδεικνύει ότι η μετάδοση του κορονοϊού δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δηλαδή σε λεωφορεία, σούπερ μάρκετ, σε πλατείες και δρόμους που γίνεται το αδιαχώρητο δεν μεταδίδεται και μεταδίδεται σε ένα μαγαζί που μπορεί να είναι ένας υπάλληλος με έναν πελάτη και με όλα τα μέτρα προστασίας; Όσο οι επιχειρήσεις μας παραμένουν κλειστές, τόσο θα συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις που μετά δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Και χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων, οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική καταστροφή. Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και ελπίδα για τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, το «κούρεμα» των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω της πανδημίας.
Ήδη το θέμα απασχολεί τους μικρομεσαίους όλης της Ευρώπης. Να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα: «Αφήστε να λειτουργήσουμε τα μαγαζιά μας για να μην θρηνήσουμε θύματα από την πείνα» τονίζει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Τύμπανα πολέμου
Στη Γερμανία, τα «τύμπανα του πολέμου» και η πίεση από το λιανεμπόριο είναι μάλιστα τόσο μεγάλη που αύριο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία της κορώνας και το άνοιγμα των καταστημάτων. Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες κατηγορούν πλέον την Μέρκελ ότι έχει χάσει το παιγνίδι, στον δε υπουργό Υγείας Γενς Σπαν …σέρνουν τα εξ αμάξης.
«Οι πελάτες μας δεν έχουν κάνει ποτέ μήνυση στο κράτος, αλλά δεν βλέπουν άλλη επιλογή λόγω των δραματικών οικονομικών επιπτώσεων του μόνιμου πλέον lock down» λέει ο Νίντιγκ , το γραφείο του οποίου δεν είναι το μόνο που προωθεί τέτοιες αγωγές.
Πολλά δικηγορικά γραφεία τονίζουν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων χωρίς γενναία αποζημίωση είναι αντισυνταγματικό.
Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Χανς Γιούργκεν Παπίερ σημειώνει μάλιστα ότι «το κλείσιμο των καταστημάτων που διαρκεί μήνες ,συνιστά απαλλοτρίωση ,που προφανώς απαγορεύεται από οποιοδήποτε σύνταγμα».
Οι πολιτικοί έχουν ξεγράψει δυστυχώς το λιανεμπόριο,γράφει η Tagesspiegel. Ο Αντιπρόεδρος της HDE,Τιμ Χόμαν έχει αρχίσει μάλιστα -όπως λέει- να χάνει πλέον τις ελπίδες του για ορθολογικά μέτρα.
«Αλήθεια, σε ποια χώρα ζούμε;» διερωτάται. «Όταν η κυβέρνηση είναι αυτή που κανονίζει ποιος θα …επιβιώσει;»
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»