Σε τρεις μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, δήλωσε ο Ν.Παππάς

 
Σε τρεις μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, δήλωσε ο Ν.Παππάς

Ενημερώθηκε: 08/09/16 - 20:12

Για όλα και για όλους μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο iefimerida. Ο υπουργός επισήμανε πως "η κυβέρνηση προχωρά, έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και έχει αυξημένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Εκλογές το 2019".

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης εργασίας των εργαζομένων των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, που παρουσιάστηκε σε σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. "Στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές", επισημαίνει, για να τονίσει ότι "ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό". Υπογράμμισε ότι έχει κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο ότι "η Ελλάδα έκανε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το εντυπωσιακό ποσό και το έκανε με όρους ισονομίας, διαφάνειας και απόλυτης αποτελεσματικότητας".

Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι το πρόγραμμα για τους εργαζόμενους προβλέπει: για τους νέους ιδιοκτήτες επιδότηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας των θέσεων εργασίας που θα στελεχωθούν από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Από το ποσό αυτό και πάνω μέχρι το όριο της ΣΣΕ θα συμμετέχει ο εργοδότης. Επίσης, προβλέπεται και για 24 μήνες κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γι' αυτούς. Και για 24 μήνες δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όποιος εργοδότης επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει πρόσφατα προβεί σε απολύσεις.

Τώρα προστατεύεται η απασχόληση στην τηλεόραση για πρώτη φορά 

Ο κ. Παππάς είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί στις 2.000 αυτή τη στιγμή και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με πλήρη απασχόληση που υπάρχει στον νόμο της κυβέρνησης είναι 400 ανά σταθμό. 'Αρα 1.600 άτομα. Είπε ότι "η απώλεια απασχόλησης ήταν μία διαδικασία διαρκής και επιδεινούμενη στο τηλεοπτικό τοπίο" και πως "τώρα προστατεύεται η απασχόληση για πρώτη φορά, διότι αυτός ο μειωμένος αριθμός των 2.000 θα ήταν 1.800-1.600-1.400 και με διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις εργασίας".

"Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν άδεια και νομίζω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που θα έχουν νόμιμη άδεια. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό της δικής μας πρωτοβουλίας είναι αυτό και θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με τις πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης όσων περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται", σημειώνει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοί που πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια, να μετακυλήσουν μέρος του τιμήματος στις αποδοχές των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι θα το φοβόταν αυτό εάν δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση "ταυτόχρονα στη μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρουμε προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε σχέση με την αγοραπωλησία του διαφημιστικού χρόνου".

Τόνισε ότι σε 3 μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, ενώ ερωτηθείς εάν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα ραδιόφωνα, απάντησε: "το επόμενο χρονικό διάστημα".

Ο κ. Παππάς ερωτήθηκε και για ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσον έχει αλλάξει, επισημαίνοντας ότι "οι διεθνείς συσχετισμοί δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις. Με δεδομένο και το τι έχει συμβεί στην ίδια την Ευρώπη μετά τη δική μας επιβίωση και σταθεροποίηση, δικαιώνεται η επιλογή να κάνουμε έναν συμβιβασμό όπου είχαμε κερδίσει κι εμείς κάποιο έδαφος, αλλά είχαμε κάνει και υποχωρήσεις".

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για όσους από τους προγραμματικούς στόχους της δεν κατάφερε να κάνει: "Μας κατηγορούν δηλαδή ότι δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτά που αυτοί ποτέ δεν θα ήθελαν να κάνουν!", είπε, φέρνοντας παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ. Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση Σαμαρά δεν είχε σκοπό την κατάργησή του, ενώ "εμείς είχαμε προγραμματικό στόχο να τον καταργήσουμε" και ότι στην διαπραγμάτευση της αυτή, "η ΝΔ μας έλεγε «μη δίνετε μάχη για χαμηλότερα πλεονάσματα, υπογράψτε και ολοκληρώστε τη συμφωνία που είχε κάνει ο Σαμαράς με 20 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους»". "Όταν ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση, φέραμε μπροστά στον κόσμο και αυτά που καταφέραμε και αυτά που δεν καταφέραμε. Αυτό θα πει ειλικρίνεια στην πολιτική", είπε. Ο κ. Παππάς είπε ότι προφανώς και υπάρχουν υστερήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι "ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα θα ήταν να πιάσει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα μετά τις εκλογές και να εξετάσει μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχουμε κάνει. Θα εκπλαγεί κανείς από το πόσο μακριά είναι αυτή η πραγματικότητα από τη ρητορική της αντιπολίτευσης".Δεν θα αλλάξει υπουργείο.

Δεν θα αλλάξει υπουργείο

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο χαρτοφυλάκιο για τον ίδιο τώρα που τελείωσε με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου "ή δεν θέλετε να αλλάξετε υπουργείο;", ο κ. Παππάς είπε: "Όχι... Έρχονται πάρα πολλοί και μου λένε "έκανες κάτι καλό, φύγε τώρα που είναι καλά τα πράγματα". Αυτοί που σκέφτονται έτσι προφανώς δεν καταλαβαίνουν τη δική μας ιδιοσυγκρασία. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω ένα καθήκον να ολοκληρώσω, την εφαρμογή του προγράμματός μας, και σε αυτό είμαι απολύτως προσηλωμένος".

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησαν σε περικοπές και αυτό οδήγησε σε ρήξη των δεσμών αυτών των κομμάτων με διάφορες κοινωνικές τάξεις και κατηγορίες και σε αποδιάρθρωση των συλλογικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε τις χιλιάδες απολύσεις και την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα που προβλέπονταν στην 5η αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση: "Εμείς ερχόμαστε λοιπόν να ανασχέσουμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους προέκυπτε η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως είναι η ανάπτυξη και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο εμείς της βάζουμε και τον επιθετικό προσδιορισμό «δίκαιη»".

Ο κ. Παππάς είπε ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πως θα υπάρξουν κόμματα που θα ανταποκριθούν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, θέμα που δεν θα μπορούσε να το αποφασίσει μόνο του ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για τη συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είπε μεταξύ άλλων ότι "οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να αποφασίσουν εάν και σε ποια όχθη του ποταμού θα βρεθούν" και πως "αν είναι να αποκτήσει κάποιο ρόλο η Κεντροαριστερά, θα πρέπει μάλλον να συζητήσουν το πώς μπορούν να συμβάλουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Διότι στη δική μας ανάλυση η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια".

Ο κ. Παππάς, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει με έξι λέξεις, έξι λέξεις που του τέθηκαν: Συγκεκριμένα: Διακυβέρνηση: "Δύσκολο". Υλοποίηση: "Επιτάχυνση". Διαπλοκή: "Χθες". Αριστερά: "Πάντα". ΠΑΣΟΚ: Ρώτα τους". Μέρκελ: "Ειλικρινής".